Udruga "U ime obitelji" požuruje saborsku odluku o regulaciji rada nedjeljom

Udruga "U ime obitelji" požuruje saborsku odluku o regulaciji rada nedjeljom

Foto: Hina

UDRUGA U ime obitelji uputila je požurnicu članovima saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, tražeći da sukladno Poslovniku Hrvatskog sabora do 27. lipnja razmotre njihov prijedlog o regulaciji rada nedjeljom kojim bi se radnicima zaposlenima u trgovinama omogućilo odlučivanje žele li raditi nedjeljom.

U ime obitelji podnijela je Hrvatskom saboru prijedlog izmjena Zakona o radu, kojim bi se omogućilo da radnici zaposleni u trgovinama mogu odlučiti žele li raditi nedjeljom i, ako žele, osiguralo minimalnu naknadu koju im je poslodavac dužan platiti, a to je najmanje 50 posto više od standardne satnice zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
“Poslovnik Hrvatskog sabora u članku 44. određuje dužnost predsjednika matičnog odbora da najkasnije u roku tri mjeseca izvijesti podnositelja prijedloga o ishodu rasprave Odbora o prijedlogu. S obzirom na to da Poslovnikom određeni rok od tri mjeseca ističe 27. lipnja, tražimo da se u dnevni red sjednice Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo što prije, a najkasnije do datuma utvrđenog Poslovnikom, uvrsti rasprava o zakonskom prijedlogu udruge U ime obitelji te nas o ishodu iste izvijestite”, navodi se u požurnici.

Žele na sjednicu

Kako bi svi saborski zastupnici mogli dobiti cjelovito obrazloženje podnesenog prijedloga i donijeti informiranu odluku, U ime obitelji predlaže da se sukladno članku 52. Poslovnika na sjednicu pozovu predstavnici udruge kao podnositelji prijedloga.

U ime obitelji smatra kako bi svako daljnje nepostupanje u vezi njihova prijedloga predstavljalo grubo kršenje odredbe Poslovnika i ustavnog prava građana na obraćanje državnim tijelima te dobivanje njihova odgovora, stoji u priopćenju udruge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara