U Indiji umrlo više od stotinu djece, vjerojatno od posljedica encefalitisa

U Indiji umrlo više od stotinu djece, vjerojatno od posljedica encefalitisa
Foto: EPA

SUMNJA SE da je više od stotinu djece umrlo od posljedica encefalitisa u indijskoj saveznoj državi Bihar dok se najmanje 200 pacijenata mlađih od 10 godina liječi u tamošnjim bolnicama, javlja BBC.

Prvi slučaj epidemije encefalitisa zabilježen je u Biharu i susjednom Uttar Pradeshu još krajem 70-ih godina 20. st., a od tada do danas tisuće djece umrle su od ove bolesti. 

Najteže u biharskom gradu Muzaffarpuru

Najveći broj slučajeva epidemije zabilježen je u biharskom gradu Muzaffarpuru. Bolest se obično javlja tijekom sezone monsuna, a njome su najgore pogođena djeca u dobi između 6 mjeseci i 15 godina. Bolest mogu uzrokovati razni mikroorganizmi pa su tako i putovi zaraze različiti. Dio zabilježenih smrti može se povezati i s jedenjem ploda biljke liči na prazan želudac.   

Slab imunitet oboljelih

Liječnica Mala Kaneria je za BBC izjavila: "Teško je sa sigurnošću reći umiru li djeca isključivo zbog encefalitisa jer bi za iste smrtne slučajeve mogli postojati i drugi razlozi."

Uzroci smrti mogli bi se tražiti i u pothranjenosti, nedovoljnoj razini šećera u krvi, neravnoteži elektrolita i općem slabom imunitetu najvećeg broja oboljelih. Država je najavila da će snositi troškove liječenja svih pogođenih encefalitisom, kao i da će dati potporu obiteljima oboljelih. 

Stanje u indijskim bolnicama alarmantno

Stanje u indijskim bolnicama je alarmantno. Epidemije encefalitisa u Indiji nisu rijetkost; tako je 2012. najmanje 390 osoba umrlo u Uttar Pradeshu, a bilo je hospitalizirano 2000 oboljelih. Nekoliko godina ranije, točnije 2005., za epidemije tzv. japanskog encefalitisa u Gorakhpuru u Uttar Pradeshu umrlo je 1000 osoba, uglavnom djece, što se do danas smatra najgorom epidemijom encefalitisa od 1978. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?