U Indiji zbog menstruacije potjerali curicu iz kuće, ubio ju je ciklon

U Indiji zbog menstruacije potjerali curicu iz kuće, ubio ju je ciklon
Ilustracija (nije fotografija događaja u članku): Epa

CIKLON Gaja prije nekoliko dana pogodio je južnu obalu Indije. Stradalo je najmanje 46 osoba, a među njima je bila i jedna djevojčica čija se smrt mogla izbjeći.

Mještani sela indijske savezne države Tamil Nadu oplakuju smrt 14-godišnje djevojčice koja je umrla tijekom ciklona jer je zbog menstruacije bila prisiljena spavati u kolibi pored svoje kuće, piše BBC.

Njena obitelj izjavila je za BBC kako je djevojčica stradala jer je tijekom naleta ciklona 16. studenoga ostala zarobljena u kolibi i nije mogla izaći iz nje.

Stoljetna tradicija

Neki stanovnici sela smatraju da bi ova tragična nesreća trebala osvijestiti seljane i natjerati ih da promijene praksu odvajanja djevojaka iz obitelji tijekom menstruacije.

Menstrualni ciklus je tabu tema na mnogim područjima ruralne Indije. Žene se smatra nečistima za vrijeme menstruacije i odvaja ih se u posebne prostorije ili objekte.

Obitelj djevojčice S Vijayalakshmi preživjela je oluju jer je boravila u kući pored kolibe. Njena baka, S Visalakshi, objasnila je kako je nisu mogli spasiti jer je drvo kokosove palme palo na kolibu i spriječilo prilaz djevojčici. Baka je napomenula da su roditelji znali da se približava oluja, ali nisu mogli nigdje drugdje poslati djevojčicu jer žive u šumi kokosovih palmi koja je dosta udaljena od sela Anaikudi.

Mrtva već nekoliko sati

"Rekla sam im da je odvedu negdje drugdje. No ubrzo je krenula oluja i nismo više nikamo mogli otići“, rekla je baka.

"Strašno smo tužni. Kada smo vidjeli da je drvo palo na kolibu, izgubili smo svu nadu. Čekali smo susjede iz sela da dođu i pomognu nam pomaknuti drvo kako bismo je mogli izvući iz kolibe“, dodala je.

Nakon što su pomaknuli drvo kokosove palme, obitelj je odnijela tijelo djevojčice u bolnicu. Liječnici su rekli obitelji da je S Vijayalakshmi mrtva već nekoliko sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara