U indonezijskoj džungli pronađen "izgubljeni svijet"

Znanstvenici su u indonezijskoj planinskoj džungli pronašli "izgubljeni svijet" u kojemu žive deseci dosad nepoznatih egzotičnih vrsta ptica, leptira, žaba i biljaka.

"Moglo bi se reći da smo pronašli rajski vrt", rekao je Bruce Beehler, jedan od voditelja ekspedicije koja se uputila u oblacima zastrte predjele planine Foja na zapadu Nove Gvineje.

Pripadnici naroda koji živi na području Foje visoke 2200 metara kažu da se nisu usudili zalaziti u to neprohodno područje površine 3000 četvornih kilometara.

Skupina od 25 znanstvenika iz SAD-a, Indonezije i Australije helikopterima se spustila u netaknuta močvarna područja.

"Samo smo zagrebli po površini", rekao je Beehler. "Tko god se tamo uputi vratit će se s tisućama novih otkrića."

Ekspedicija je otkrila novu vrstu ptica medojeda s narančastom pjegom na licu koja je poznata samo lokalnom stanovništvu i koja je prva nova ptičja vrsta zabilježena na tom otoku nakon 60 godina. Znanstvenici su otkrili i više od 20 novih vrsta žaba, četiri nove vrste leptira i nove vrste biljaka među kojima je pet novih vrsta palmi.

Usto, snimili su prve fotografije "Berlepscheve rajske ptice" koja se pojavljuje u priručnicima iz 19. stoljeća, ali za koju se dosad nije znalo gdje živi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znanstvenici su to područje posjetili u kišnom razdoblju pa je pronađeno razmjerno malo leptira.

Beehler kaže da je posrijedi vjerojatno najveća netaknuta tropska šuma u Aziji, a životinje koje u njoj žive ne boje se ljudi.

"Pretpostavljam da takvih područja ima i u Africi, a siguran sam i da ih ima u Južnoj Americi", dodao je.

Netaknuta područja širom svijeta sve su ugroženija zbog sve većeg širenja naselja i zagađenja.

Na UN-ovu sastanku koji se u ožujku održava u Brazilu pokušat će se pronaći načini usporavanja trenutačno sve brže stope istrebljenja vrsta.

Beehler je dodao kako indonezijska vlada čini sve kako bi sačuvala to područje od posjetitelja.

(Hina) xdgk ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara