U iračkom izvješću navodi se da je sav otrov VX uništen

IRAK je predao obećano izvješće UN-u u petak o smrtonosnom nervnom otrovu VX, kao i o tome da li ga je sposoban proizvesti u velikim količinama, kazao je glasnogovornik UN-ova Povjerenstva za nadzor, verifikaciju i inspekciju (UNMOVIC) Ewen Buchanan.

On je potvrdio da je zaprimljeno iračko izvješće o VX-u, napisano pola na engleskom, pola na arapskom jeziku, pa da se stoga još uvijek prevodi. U izvješću je pokriven samo dio o plinu VX, ali ne i biološkom otrovu antraksu, kao što se očekivalo.

Irački veleposlanik pri UN-u Mohammed Aldouri kazao je Reuters da će novo izvješće na 25 stranica "pokazati pouzdane dokaze da nemamo više takvih materijala i da su uništeni". Dodao je da čine sve što je u njihovoj moći da uvjere UN inspektore za oružje da je sve uništeno.

Povjerenstvo na čije je čelu glavni šef inspektora za oružje Hans Blix, tvrdi da ima mnogo otvorenih pitanja glede mogućnosti proizvodnje otrova VX od strane Iraka.

Ta agencija želi da Irak podastre sve dokumente vezane uz VX, uključujući one o istraživanju i razvoju tog otrova. Također žele daljnja objašnjenja o iračkim tvrdnjama da nisu bili sposobni taj otrov proizvoditi kao oružje i da su ga jednostrano uništili 1991.

(Hina) nz nzZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara