U Iranu osam umrlih od koronavirusa, zatvaraju se granice i otkazuju letovi

U Iranu osam umrlih od koronavirusa, zatvaraju se granice i otkazuju letovi
Foto: EPA

IRAN je potvrdio petnaest novih slučajeva koronavirusa pa su sada 43 osobe zaražene, a osam ih je umrlo, javio je Reuters dodajući da većina zaraženih živi u svetom gradu šijitskih muslimana Qomu.

"Virus je došao u Qom iz Kine. Trgovac iz Qoma koji je umro od virusa redovito je putovao u Kinu. Letovi između te dvije zemlje bili su obustavljeni, ali je on putovao neizravnim letovima", rekao je iranski ministar zdravstva Saeed Namaki.

Širenje virusa u Iranu potaknulo je danas više susjednih država na uvođenje zaštitnih mjera.

Turska zatvorila granicu i obustavila letove

Turska je zatvorila granicu s Iranom i obustavila letove iz te zemlje ne bi li spriječila širenje koronavirusa, rekao je Namaki.

Željeznički i cestovni promet s Iranom prekinut je od 15 sati po srednjoeuropskom vremenu, a zabranjeno je i slijetanje zrakoplova iz Irana, rekao je turski ministar zdravstva Fahrettin Koca. Zračni promet iz Turske u Iran je redovit.

Vlada u Kabulu privremeno je zabranila putovanja iz Afganistana u Iran i obratno kako bi spriječila širenje virusa u zemlji, priopćilo je Vijeće za nacionalnu sigurnost, prenio je France Presse.

"Odluku o privremenoj zabrani putovanja u i iz Irana (kopnom i zrakom) donijeli smo kako bismo zaustavili širenje koronavirusa u Afganistanu, gdje zasad nije otkriven nijedan slučaj bolesti", dodaje Vijeće u priopćenju objavljenom nakon vijesti o tri nova smrtna slučaja u Iranu.

I Pakistan zatvorio granicu, dok Irak neće pustiti nijednog putnika iz Irana

Pakistan je izvijestio da zatvara granicu s Iranom zbog straha od koronavirusa.

"Zatvorili smo granicu s Iranom zbog informacija o slučajevima koronavirusa u toj zemlji", rekao je visoki dužnosnik vlade pokrajine Balučistana, na jugozapadu uz granicu s Iranom.

Kuvajt je zabranio ulazak svim brodovima iz Irana "do drukčije odluke", zbog koronavirusa, izvijestile su lučke vlasti u toj zemlji u Perzijskom zaljevu.

"Ovakva odluka je dio mjera za suzbijanje širenja virusa u zemlji", rekao je čelnik kuvajtskih lučkih vlasti Youssef Abdullah, prenijela je državna novinska agencija KUNA. Kuvajt je evakuirao svoje državljane iz Irana.

Irak je u četvrtak objavio da će zabraniti ulazak u zemlju putnicima iz Irana zbog straha od širenja koronavirusa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara