U istočnim zemljama članicama EU-a "poskočile" plaće

PRILIČNO visok rast plaća bilježe gotovo sve najmlađe članice Europske unije - zemlje bivšeg socijalističkog bloka i to zahvaljujući precijenjenim nacionalnim monetama, javlja agencija BETA.

Najveći rast osobnih dohodaka zabilježen je u bivšoj sovjetskoj republici Letoniji pa je tako u prvom tromjesečju ove godine narastao za 28 posto u odnosu na isti period lani. Slijedi je Bugarska u kojoj su plaće u istom periodu porasle za 24 posto.

Tako prosječna letonska plaća sada iznosi 645 eura, bugarska se plaća popela na 247 eura, ali taj postotni skok Letonce i Bugare nije približio Česima i Poljacima kojima je plaća porasla "tek" za desetak posto, čime su dosegli gotovo 1000 eura po glavi stanovnika.

Brži gospodarski rast i odljev visokokvalificiranih radnika "povećao" primanja

Na brži rast primanja u "novoj" Europi u odnosu na onu "staru" najviše je utjecao neusporedivo brži gospodarski rast. Isto tako, na porast plaća utjecalo je ukidanje granica između novih i starih članica EU, što je dovelo do odljeva dijela visokokvalificiranih radnika pa oni koji su ostali u domovini zbog smanjene ponude na tržištu rada jednostavno zahtijevaju veće plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ovakve promjene životnog standarda ulijevaju optimizam, ekonomski analitičari ipak procjenjuju da će stanovnicima novih članica EU trebati desetljeće, ili čak dva, da standardom i zaradama dosegnu svoje europske sugrađane sa zapada Unije. Naime, istočne članice svoj gospodarski progres započele su s neusporedivo niže startne pozicije, tako da će se prilično načekati dok ne dosegnu 3000 eura, koliko je prosječno primanje u Njemačkoj.

Trend porasta plaća potrajat će do kraja godine

Također, ovo ubrzanje rasta dugoročno nije održivo, jer ono ne prati odgovarajući porast produktivnosti rada pa analitičari zaključuju kako se uzlazna putanja može održati tek do nadolazeće nove godine.

Trend će se nastaviti tek kad se promijeni struktura gospodarstava tih zemlja odnosno da se tehnološki unaprijedi sama proizvodnja. Osim toga, pesimistično upozoravaju analitičari, dva puta brži porast plaća u odnosu na produktivnost rada ne može donijeti ništa dobro za privrede na istoku EU-a.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara