U istraživanjima katastrofalni, a na izborima pobjeđuju: Manipulira li se u anketama?

U istraživanjima katastrofalni, a na izborima pobjeđuju: Manipulira li se u anketama?

Foto: Nikola Wolf (Podravski list /Cropix)

"VI POBJEĐUJETE u anketama, a mi na izborima", česti je odgovor vladajućih kada ih iz oporbe ali i iz novinarskih krugova upitaju kako komentiraju ogroman pad popularnosti te sve manju podršku među narodom. Naime, često se do sada događalo da upravo HDZ koji bi redovno loše stajao u anketama na kraju u lokalnim ili parlamentarnim izborima izvukao dobar rezultat, a često i pobjednički. Odnosno postavlja se pitanje, može li se anketama - manipulirati?

Zašto je anketa s Dnevnika HRT-a toliko drugačija?

Za Krešimira Macana iz PR Agencije Manjgura to pitanje česti je predmet njegovih analiza, a povod za njegovu najnoviju analizu s "vječnim" pitanjem o manipulaciji anketama bila je ona objavljena središnjem nedjeljnom Dnevniku voditelja Zorana Šprajca kada su prezentirani rezultati Hendalovog istraživanja o popularnosti političara i političkih stranaka.

Bilo bi to još jedno istraživanje u nizu, smatra Macan, koje donosi rezultate o popularnosti političkih aktera, da se brojke nisu drastično razlikovale o svih dosadašnjih anketa. Prema toj anketi SDP je za tri puta jači od HDZ-a. Macan navodi kako istraživanja rade brojne agencije no koliko god je metodologija slična i za primjerice pivu i politiku, postoje neke značajne razlike, koje ako se ne poštuju mogu rezultate učiniti upitnim od strane javnosti, a to se upravo dogodilo s ovim zadnjim istraživanjem Hendala.

Uzimati u obzir samo one koji misle izaći na izbore

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Macan tvrdi da prvo treba utvrditi što je cilj istraživanja. Ako je cilj odgovoriti na pitanje "Za koga bi glasali da su sutra izbori?" tada nas za konačan rezultat zanimaju svi oni koji će sigurno i vjerojatno izaći na izbore. Oni koji ne izlaze na izbore ne odlučuju izravno o rezultatu izbora, pa nas njihov stav u ovom slučaju ne zanima.

"Dakle popularnost stranaka ili ratinge možemo računati samo između onih koji su se opredijelili i neodlučnih Koji će izaći na izbore. To je jedino ispravno. Ne zanima me odgovor koliko bi glasova dobio HDZ ili SDP kada bi svi oni koji imaju pravo glasa odgovorili na pitanje, a ne bi izašli u istom broju na izbore. Takav vas rezultat može odvesti u zabludu. Jer možda vas ne vole, ali će zato ostati doma, a vaši vas obožavaju i svi će izaći i odjednom uspjeh", navodi Macan dodajući da je Hendal uzeo u obzir sve ispitanike dok ostali to ne rade jer to i nije cilj istraživanja.

Isto tako za ovog PR stručnjaka uzorak od 600 ispitanika za Hrvatsku je na granici, ako i ne ispod prihvatljivog, jer kod političkih istraživanja imamo relativno visok broj onih koji neće izaći na izbore pa je relevantan broj još i manji. Također, valja uzeti u obzir i način samog ispitivanja.

Nije bila podvala, nego rezultat treba znati čitati

"Telefonska istraživanja znaju dati prednost gradu u odnosu na selo i tu vidim prostora iz za pad HDZ-a, te HSS-a i HSP-a koje Hendal dobiva očigledno značajno ispod 5 posto. Istodobno imamo potvrđene trendove iz ranijih izbora da glasači desnice, naročito u za njih nepopularnim vremenima, dosta teže daju odgovor na pitanja iz političkih anketa, te prelaze u neodlučne ili apstiniraju. Ili ih jednostavno nema dovoljno u uzorku, jer ne žele sudjelovati u anketama", navodi Macan naglašavajući kako uza sve spomenuto svako istraživanje ima svoju grešku koja se može izračunati i doseže do plus ili minus 5 posto.

"Dakle Hendal nije imao namjeru manipulirati ili podvaliti nekakav rezultat, samo ga treba znati pročitati. I tada odgovarajuće predstaviti javnosti. Dakle ovim ozbiljnim anketama ne manipulira se jer se to ne isplati – uvijek mogu pogriješiti u interpretaciji, no tko radi taj griješi. Bitno je da se greške ne ponavljaju", zaključuje na kraju Macan. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara