U Italiji 516 novozaraženih, umrlo još 87 osoba u protekla 24 sata

U Italiji 516 novozaraženih, umrlo još 87 osoba u protekla 24 sata
Foto: EPA

TALIJANSKA civilna zaštita objavila je u petak da je od koronavirusa u posljednja 24 sata umrlo 87 osoba, 17 više nego dan ranije, dok je potvrđeno 516 novih slučajeva zaraze, što je smanjenje u odnosu na 593 novozaražena u četvrtak.

Ukupno je od izbijanja epidemije 21. veljače od koronavirusa umrlo 33.229 osoba. Samo u SAD-u i Velikoj Britaniji umrlo je više ljudi od koronavirusa.

Vlasti u pokrajini Marke objavile su u petak da je službeni broj umrlih od koronavirusa u toj pokrajini smanjen za 11, nakon što je otkriveno da koronavirus nije uzrok smrti tih 11 osoba.

Koronavirus je u Italiji potvrđen kod 232.248 osoba, pri čemu je samo u SAD-u, Rusiji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Brazilu zabilježen veći broj zaraženih.

Broj aktivnih slučajeva smanjio se u Italiji s 47.986 na 46.175.

Trenutno se na intenzivnoj njezi nalazi 475 osoba, dok je u četvrtak na odjelima intenzivne njege bilo 489 pacijenata. Već duže vrijeme neprekidno se smanjuje broj hospitaliziranih na intenzivnoj njezi.

Od covida-19, bolesti koju uzrokuje koronavirus, oporavile su se 152.844 osobe.

Tisuće liječnika u 21 talijanskom gradu prosvjeduju, traže zdravstvenu reformu

Nekoliko tisuća liječnika i studenata medicine prosvjedovalo je u petak u cijeloj Italiji tražeći reformu obrazovanja u tom sektoru, posebice veći broj stipendija za specijalizacije.

Stotinjak mladih liječnika opće prakse i studenata okupljenih u Milanu bacili su svoje bijele kute na tlo. Neki su nosili transparente s natpisom "Bez liječnika preostaju samo čuda" i "Tko će vas sutra liječiti?".

Identičan prizor odvijao se u Rimu pred parlamentom. "Bez stručnjaka, sustav se urušava", "Bez stručnjaka, liječit će vas ministri", pisalo je na njihovim transparentima.

Prosvjed je organiziran u 21 talijanskom gradu, među ostalim i u Napulju, Bologni, Genovi, Torinu, Firenzi i Palermu.

Mladi liječnici i studenti posljednje godine studija dali su ogroman doprinos tijekom pandemije covida-19 i oni traže bolje vrednovanje njihovog rada.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara