U Italiju prebačeni ostaci kralja koji je vladao zemljom za vrijeme fašizma

U Italiju prebačeni ostaci kralja koji je vladao zemljom za vrijeme fašizma

Foto: FaH

POSMRTNI ostaci Viktora Emanuela III., koji je vladao Italijom tijekom fašističke diktature, u nedjelju su prebačeni iz Egipta u Italiju uoči 70. godišnjice njegove smrti.

Talijanska novinska agencija ANSA objavila je snimku dolaska posmrtnih ostataka u crkvu marijanskog svetišta u Vicoforteu, u blizini grada Cunea u sjeverozapadnoj regiji Pijemontu.

Crkva, koja je u prošlosti bila mauzolej kraljevske obitelji Savoja, u subotu je u priopćenju najavila dolazak posmrtnih ostataka ali nije navela datum.

Viktor Emanuel III. rođen je 1869. a sahranjen u katedrali Svete Katarine u egipatskoj Aleksandriji gdje je umro 28. prosinca 1947. godine. Abdicirao je 1946. u svibnju, a njegovo 46-godišnje kraljevanje okončano je mjesec dana prije no što su Talijani na referendumu glasali da njihova država postane republika.

Židovske zajednice: "To je potez koji izaziva duboku zabrinutost"


Povezanost monarhije s fašističkim režimom i njegovim porazom u Drugom svjetskom ratu doprinijela je takvom ishodu.epatrijaciju je odobrila talijanska vlada što je predsjednica talijanskih židovskih zajednica Noemi Di Segni ocijenila potezom koji izaziva "duboku zabrinutost".

"Moramo jasno reći, Viktor Emanuel III je bio suučesnik fašističkog režima čijem se usponu i nasilju nikada nije suprotstavio", poručiila je Di Segni u izjavi podsjetivši na kraljevo odobrenje rasnih zakona 1938. godine.

Viktor Emanuel III., ismijavan zbog niskog stasa,  posebno je bio kritiziran i zato što je pobjegao iz Rima nakon primirja sklopljenog sa saveznicima u rujnu 1943. i ostavio zemlju bez vodstva.

Ostaci kraljeve supruge Jelene Savojske, princeze Crne Gore i kraljice Italije, u petak su iz Montpelliera u Francuskoj također prebačeni u istu crkvu. Njezino je tijelo u tajnosti 15. prosinca prebačeno u Italiju iz Montepelliera gdje je umrla 1952. godine.

Jelena Petrović Njegoš bila je šesta kći crnogorskog kralja Nikole i kraljice Milene a rođena je 1871. godine. Jelena se iz Aleksandrije preselila 1950. u Montpellier,  a katolički biskup Montpelliera pokrenuo je postupak proglašenja Jelene Savojske blaženom zbog njezina humanitarnog rada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara