U Izraelu nitko ne može sastaviti vladu, slijede li novi izbori?

U Izraelu nitko ne može sastaviti vladu, slijede li novi izbori?
Foto: EPA

AVIGDOR LIEBERMAN, koji se nalazi na čelu neopredijeljene stranke čija bi podrška mogla biti ključna za sastavljanje vladajuće koalicije u Izraelu, rekao je da u formiranju vlade neće podržati ni Benjamina Netanyahua ni njegovog protivnika Bennyja Gantza.

"Kako sada stvari stoje, na putu smo prema novim izborima", rekao je Lieberman, šef stranke Israel Beinteinu, na konferenciji za novinare u Jeruzalemu dok Bennyju Gantzu preostaje samo nekoliko sati za formiranje vlade.

Nitko ne može vladu sastaviti sam

Parlamentarni izbori u rujnu nisu uspjeli jasno razdvojiti dosadašnjeg premijera Netanyahua i oporbenog čelnika Gantza, koji zajedno sa svojim saveznicima nisu dobili potrebnu podršku u traženju parlamentarne većine.

Predsjednik Reuven Rivlin je na početku mandat za formiranje vlade dao Benjaminu Netanyahuu, koji je na vlasti od 2009. godine.

Ali Netanyahu nije uspio skupiti dovoljno glasova (61) u parlamentu pa se predsjednik zatim okrenuo Bennyju Gantzu, koji do srijede u ponoć treba sastaviti koalicijsku vladu.

No Lieberman je rekao da ne pristaje na manjinsku vladu i zamjera Netanyahuu što nije odustao od svojih saveznika iz ultraortodoksnih židovskih stranka u formiranju koalicije.

"Učinio sam sve što je u mojoj moći za postizanje vlade nacionalnog jedinstva. Ako nas vučete prema izborima, to će biti zbog nedostatnog vodstva", poručio je Netanyahuu i Gantzu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara