U Japanu održana drevna ceremonija, car Naruhito službeno zasjeo na prijestolje

U Japanu održana drevna ceremonija, car Naruhito službeno zasjeo na prijestolje
Foto: Epa

JAPANSKI car Naruhito je putem drevne ceremonije službeno zasjeo na prijestolje. 59-godišnji car započeo je svoju vladavinu još u svibnju nakon abdikacije svog oca, tadašnjeg cara Akihita. No tek je sada, nakon niza tradicionalnih rituala, njegova pozicija uistinu formalizirana.

Ceremonija je održana dok se Japan oporavljao od posljedica tajfuna Hagibis, u kojem je smrtno stradalo gotovo 80 ljudi. Iz poštovanja prema žrtvama, odgođena je ceremonijalna slavljenička parada, piše BBC.

2000 gostiju, uključujući i britanskog princa Charlesa

Car Naruhito (59) preuzeo je tron Prijestolje Krizantema 1. svibnja, dan nakon abdikacije svoga oca Akihita i obvezao se da će carsku dužnost obavljati s punom odgovornošću kao "simbola države i jedinstva japanskog naroda", čime je i službeno počela nova era, Reiwa.

Akihito je prvi japanski monarh koji je abdicirao unazad dva stoljeća, a sada je Naruhito službeno okrunjen na svečanosti Sokui no Rei u carskoj palači.

"Prisežem da ću djelovati u skladu s Ustavom i ispunjavati svoju dužnost kao simbol države i jedinstva naroda", kazao je Naruhito pred oko 2000 gostiju, uključujući i britanskog princa Charlesa.

"Iskreno se nadam da će se Japan uz narodnu mudrost i neprekinute napore i dalje razvijati i pridonositi prijateljstvu i miru međunarodne zajednice, kao i dobrobiti i blagostanju ljudi", dodao je car pred uzvanicima iz više od 180 zemalja.

Izrazio zahvalnost svojim roditeljima

Naruhito, prvi car rođen nakon Drugog svjetskog rata i prvi kojeg su roditelji odgojili samostalno, izrazio je zahvalnost svojim roditeljima na radu koji su obavljali tri desetljeća i naglasio da teret koji su mu ostavili preuzima s dostojanstvenom odgovornošću.

Javna parada u povodu njegove krunidbe odgođena je za sljedeći mjesec kako bi vlada imala dovoljno vremena sanirati posljedice razornog tajfuna Hagibis koji je pogodio Japan prije 10 dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara