U Jemenu 12-godišnjakinja umrla pri porodu

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

DJEVOJČICA iz Jemena koju su prije godinu dana roditelji prisilili na sklapanje braka, je zbog komplikacija tijekom poroda iskrvarila i preminula. Liječnici nisu uspjeli spasiti ni njenu nerođenu bebu. Organizacije za ljudska prava bore se protiv jemenskih običaja prema kojima se tako mlade djevojke prodaju muškarcima za udaju. Nesretna 12-godišnja djevojčica Favzija Amodi se prošle godine, prema naređenju roditelja, udala za 24-godišnjeg muškarca.

Ahjmed Al Kureši, predsjednik humanitarne organizacije za zaštitu djece je objasnio da su razlozi za ovaj nesretni slučaj višestruki, "od pomanjkanja zdravstvene zaštite, do pomanjkanja izobrazbe i prisile na preranu udaju".

Djevojčice su breme obiteljima

I ova djevojčica je, kao i velik broj drugih, u tako ranoj dobi poslana iz obiteljskog doma jer su obitelji najčešće siromašne, a imaju velik broj djece pa se roditelji ženske djece što ranije "riješe". Vjenčanja djece su u Jemenu dio plemenskih običaja. Više od polovice svih djevojčica u Jemenu se uda prije navršenih 18 godina, a s udajom prestaju biti financijsko breme roditeljima. Djevojke se najčešće udaju za puno starije muškarce koji već imaju nekoliko žena, prenosi Arabnews.

Premda je jemenski parlament početkom ove godine želio zakonski ograničiti da djevojke mlađe od 17 godina ne mogu stupiti u brak, to se nije dogodilo jer se prijedlogu zakona usprotivio velik broj političara, ali i javnost tvrdeći da bi se njime kršilo šerijatsko pravo i islamski zakoni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara