U Jemenu pokopana djeca ubijena prošli tjedan, stigle tisuće prosvjednika

U Jemenu pokopana djeca ubijena prošli tjedan, stigle tisuće prosvjednika
Foto: EPA

TISUĆE Jemenaca došle su izraziti svoju ogorčenost izvikujući slogane protiv Saudijske Arabije i SAD-a na pokopu djece ubijene prošlog ponedjeljka u zračnom napadu, koji pripisuju vojnoj koaliciji na čelu s Rijadom.

Pokop se održavao u gradu Saadi, uporištu pobunjenih Huta, na sjeveru Jemena. Lijesovi sa zelenim pokrovima i fotografijama malih žrtava bili su poredani na zemlji dok se molilo za ubijene. Na pokopu su sudjelovala i djeca u svjetlosmeđim školskim odorama, izvijestio je fotograf koji surađuje s AFP-om.

Ubijeno najmanje 29-ero djece

Najmanje je 29-ero djece mlađe od 15 godina ubijeno prošlog ponedjeljka u zračnom napadu na njihov autobus na tržnici u Dahyanu, u pokrajini Saadi, koju posjećuje velik broj ljudi, objavio je Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC).

Mnoštvo je izvikivalo protuameričke i protuizraelske slogane te osudilo "saudijski zločin nad jemenskom djecom", pokazuju izravne snimke mreže Al Massiraha.

UN-ovo Vijeće sigurnosti je zatražilo "vjerodostojnu", ali ne i neovisnu istragu.

U jemenskom ratu ubijeno je više od 10.000 ljudi od početka intervencije koalicije pod saudijskim vodstvom u ožujku 2015. koja je prouzročila "najgoru humanitarnu krizu" u svijetu, po ocjeni UN-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara