U Kabulu eksplodirala autobomba, ranjeni deseci ljudi

U Kabulu eksplodirala autobomba, ranjeni deseci ljudi
Foto: EPA

GOTOVO stotinu osoba ranjeno je u snažnoj eksploziji automobila bombe u zapadnoj četvrti Kabula.

"Vozilo puno eksploziva razneseno je na ulasku u policijsku postaju u zapadnom dijelu Kabula u 9 sati ujutro", rekao je bez drugih pojedinosti glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Nasrat Rahimi.

Talibani će remetiti izborni proces

Glasnogovornik ministarstva zdravstva rekao je da su ozlijeđeni prevezeni u gradske bolnice.

"Popucala su stakla dvadesetak trgovina, a neke od njih udaljene su i kilometar", rekao je Rahimi. 

Talibani su objavili priopćenje u kojem kažu da je "centar za novačenje" napao jedan od njihovih bombaša samoubojica.

"Velik broj vojnika i policajca je ubijen ili ranjen", stoji u talibanskoj izjavi.

Talibani su priopćili svojim borcima da se protive predsjedničkim izborima krajem rujna i zaprijetili da će nasiljem remetiti izborni proces.

U priopćenju koje je objavio talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid, pobunjenici pozivaju svoje borce da se "svim svojim kapacitetima suprotstave tom kazališnom izbornom procesu". 

"Da naši sugrađani ne stradaju, trebaju izbjegavati okupljanja koja bi mogla postati mete", zaprijetili su talibani i pozvali birače da bojkotiraju izbore.

Protekli srpanj najsmrtonosniji

Nasilje se nastavlja unatoč osmom krugu pregovora između talibana i Sjedinjenih Američkih Država koji se upravo vode u Dohi i obje strane izražavaju zadovoljstvo odličnim napretkom. 

Snage sigurnosti potpuno su spremne štititi Afganistance od prijetnji talibana i neće dopustiti nikome da remeti izborni proces, odgovorilo je afganistansko predsjedništvo na talibansku objavu.

"Sudjelovanje na izborima i izravno biranje čelnika su vjerska i zakonska prava afganistanskog naroda i vlada je učinila sve da izbori budu slobodni, pravedni i transparentni", navodi se.

UN je prije nekoliko dana objavio da je srpanj bio najsmrtonosniji mjesec s više od 1500 ubijenih ili ozlijeđenih civila u neprekidnom ratu u Afganistanu, što ga čini najkrvavijim mjesecom od svibnja 2017.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara