U Kambodži prvi put donesena presuda za genocid. Osuđeni su vođe Crvenih Kmera

U Kambodži prvi put donesena presuda za genocid. Osuđeni su vođe Crvenih Kmera
Foto: Hina/EPA

DVOJICU najviših pripadnika Crvenih Kmera koji su još živi, međunarodni UN-ov sud osudio je na doživotni zatvor zbog genocida, što je prvi put da se pojavila ta kvalifikacija za zločine u Kambodži, 40 godina nakon pada režima pod kojim je ubijeno oko 2 milijuna ljudi.

Sud je utvrdio da je počinjen genocid prema etničkim Vijetnamcima, muslimanima i drugim vjerskim manjinama te da se njime htjelo "uspostaviti ateističko i homogeno društvo, zatirući sve etničke, nacionalne, vjerske, rasne, klasne i kulturološke razlike".

Ideolog režima Nuon Chea (92) "dao je značajan doprinos povjerenstvu za zločine i imao je moć donositi konačne odluke", zajedno s vođom Crvenih Kmera Polom Potom, rekao je sudac Nil Nonn. Drugi osuđeni je Khieu Samphan (87), šef države pod imenom Neovisna Kampućija.

Vjerojatno posljednje suđenje

Nuon Chea odslušao je presudu iz posebno uređene ćelije, zbog slabog zdravlja, dok je Khieu Samphan bio u dvorani.

U ovom suđenju, vjerojatno posljednjem protiv pripadnika Crvenih Kmera, sud je saslušao stotinjak svjedoka koji su govorili o obezglavljivanjima, silovanjima, prisilnim brakovima i kanibalizmu.

Dvojica osuđenih nijekali su sve optužbe.

Crveni Kmeri, izrazito okrutna organizacija koja je vladala Kambodžom između 1975. i 1979. pod vodstvom Pola Pota, izvršili su stravične zločine nad stanovništvom provodeći tzv. agrarnu reformu i etnički čistu kmersku državu, pri čemu su pobili skoro dva milijuna ljudi. Njihovi najpoznatiji zločini dogodili su se na poljima smrti.

Sudilo im se za zločine protiv čovječnosti

Dopisnik BBC-ja Jonathan Head objasnio je kako zločini počinjeni u Kambodži za vrijeme vladavine Crvenih Kmera nisu u potpunosti spadali pod pomalo usku međunarodnu definiciju pojma genocid i da im se zato prije sudilo za zločine protiv čovječnosti. 

Nuon Chea i Khieu Samphan već služe doživotnu kaznu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti. Tribunal im je za provedbu genocida dosudio još jednu dodatnu doživotnu zatvorsku kaznu.

Što je genocid?

Prema članku 6. Statuta međunarodnog kaznenog suda, genocid je "bilo koje od niže opisanih djela, počinjeno u namjeri da se u cijelosti ili djelomično uništi jedna nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina kao što je: (a) ubijanje pripadnika skupine; (b) nanošenje teške ozljede ili duševne boli pripadnicima skupine; (c) namjerno podvrgavanje skupine životnim uvjetima kojima je cilj njezino potpuno ili djelomično fizičko uništenje; (d) nametanje mjera s namjerom sprečavanja rađanja unutar skupine; (e) prisilno premještanje djece iz jedne skupine u drugu".

Zašto je važna presuda za genocid

Mada su muslimani pripadnici etničke grupe Cham i etnički Vijetnamci bili masovne žrtve režima Crvenih Kmera, odvjetnici su morali dokazati namjeru, odnosno da su vođe te organizacije s promišljenom namjerom istrebljivali pripadnike drugih etničkih skupina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara