U kampu za migrante kod Bihaća situacija sve gora, Crveni križ se povlači

U kampu za migrante kod Bihaća situacija sve gora, Crveni križ se povlači
Screenshot: YouTube

U KAMPU za ilegalne migrante Vučjak kod Bihaća stanje izmiče kontroli jer je ondje sada smješteno više od dvije i pol tisuće ljudi, a Crveni križ je iz sigurnosnih razloga odlučio povući svoje osoblje koje je do sada skrbilo o migrantima i osiguravalo im prehranu i najnužniju zaštitu, objavili su danas mediji u Bosni i Hercegovini.

Tajnik Crvenog križa u Bihaću Selam Midžić izjavio je kako se u kampu, koji je planiran za prihvat 800 do 1000 izbjeglica, sada našlo njih gotovo tri puta više, nakon što je policija provela racije i iz središta Bihaća odvela prema Vučjaku sve migrante koji su boravili na otvorenome odnosno nisu imali smještaj u kampovima Miral i Bira, koji su za to predviđeni.

On je kazao kako je policija samo jučer u Vučjak dovela oko 1700 migranata, a ondje ih je već bilo najmanje 700. Zbog toga je i prostor predviđen za blagovaonicu morao biti prenamijenjen u smještajni. Zalihe hrane mogu potrajati samo sljedeća tri do četiri dana i to pod uvjetom da se migrantima daje samo po jedan obrok.

U kampu nema ni vode ni struje

Kamp Vučjak opsluživali su isključivo volonteri Crvenog križa, a gradske vlasti Bihaća osiguravale su logistiku jer u kampu nema tekuće vode ni električne energije, a svi migranti borave u šatorima.

Europska unija odbila je dopustiti da se njena sredstva koriste za financiranje rada kampa Vučjak jer smatra da ima neodgovarajuće uvjete za boravak, a problematičnom drži i činjenicu da je isuviše blizu granice s Hrvatskom što migranti učestalo koriste kako bi pokušali nastaviti put.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić najavio je kako će od početka sljedećeg tjedna biti obustavljena svaka pomoć za Vučjak.

"Sada imamo veliki broj migranata koje moramo opslužiti ni sa čim jer nemamo više nikakve pomoći", kazao je Midžić za portal USKinfo.

Upozorio je kako je stoga sigurnost volontera Crvenog križa dovedena u pitanje, a pozvao je lokalnu policiju da preuzme odgovornost za stanje u kampu jer ono vrlo lako može izmaknuti svakoj kontroli. Pojasnio je kako će migranti sigurno krenuti ka Bihaću kada ga Crveni križ napusti jer neće imati ni hrane niti vode.

"Ovdje nema upravitelja kampa i nitko ne želi preuzeti odgovornost", kazao je Midžić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara