U kanadskom rudniku zarobljeno 70-ak rudara, žrtava nema

U kanadskom rudniku zarobljeno 70-ak rudara, žrtava nema

U KANADSKOJ pokrajini Saskatchewan u kojoj se nalazi rudnik potaše (sirovine za proizvodnju stakla) u tijeku je akcija spašavanja 70-ak rudara koji su u rudniku ostali zarobljeni nakon što je u njemu izbio požar.

U nedjelju navečer spasilački tim je uspio doći do jedne od tzv. spasilačkih soba, u kojima rudari mogu ostati oko 36 sati, te je, nakon što se uvjerio da su rudari u dobrom stanju, sobu zatvorio i zapečatio dok se zrak iz rudnika ne očisti od toksičnih plinova, priopćeno je iz "Mosaic Companya", tvrtke koja upravlja rudnikom.

Radio kontakt sa zarobljenim rudarima nije bilo moguće uspostaviti oko 18 sati od izbijanja požara kada su voditelji tvrtke uspjeli kontaktirati skupinu od 30-ak rudara iz jedne od soba.

Ostatak od 40-ak rudara se uspio smjestiti u preostale dvije sobe u kojima imaju mogućnost uspostave telefonske veze sa spaciocima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar je ugašen 20-ak sati nakon izbijanja, i u tijeku je akcija čišćenja zraka od otrovnih plinova nakon koje bi trebalo uslijediti izvlačenje zarobljenih rudara.

Obitelji, rodbina i prijatelji rudara s nestrpljenjem očekuju svaku informaciju vezanu uz nezgodu, no budući da nema dojava o stradalima vjeruje se kako će sve dobro završiti.

Požar je izbio jučer ujutro na dubini većoj od 1,5 kilometara. Njegov uzrok još uvijek je nepoznat.

I. K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara