U karlovačkom rodilištu 2003. rođeno više djece nego godinu dana prije

GODINE 2003. u karlovačkoj je Općoj bolnici rođeno 916 žive djece, što je 7,6 posto više nego 2002., tako da se prvi put nakon hrvatskog osamostaljenja zaustavio pad nataliteta, rečeno je danas na konferenciji za novinstvo u bolnici. 

Voditelj Službe za zaštitu žena i porode dr. Željko Štajcer rekao je da je prošle godine rođeno 65 djece više, što su, kako je slikovito kazao, "dobra dva razreda budućih učenika".

Prije 90-ih godina u Karlovcu se rađalo znatno više djece, čak i po 1800 na godinu, ali je tada gradu gravitiralo znatno veće područje, uključivo i dio BiH oko Velike Kladuše.

Karlovačko rodilište može se pohvaliti niskom perinatalnom smrtnošću od pet promila, dakle, na tisuću pri porođaju ili do sedmog dana života umre petero djece. Takva je perinatalna smrtnost jednaka kao u skandinavskim zemljama s 4,5 do pet promila, rekao je dr. Štajcer.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je perinatalna smrtnost sedam promila, ali prijašnjih bila je oko 9,5, što znači da se u cijeloj državi podižu standardi uspješna rađanja, rečeno je.

Po neslužbenim liječničkim procjenama lanjskom povećanju nataliteta na karlovačkom području pridonijelo je i slavljenje blagdana Valentinova (14. veljače), jer je devet mjeseci poslije, 12. i 13. studenog 2003., u 48 sati rođeno 21 dijete.

Inače je prosjek rađanja u karlovačkom rodilištu 2,5 djeteta na dan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara