U KB "Merkuru" obavljena druga višeorganska transplantacija

NA KLINICI za kirurgiju zagrebačke Kliničke bolnice "Merkur" danas je obavljena još jedna višeorganska transplantacija gušterače i bubrega, samo tri dana nakon prve takve operacije u Hrvatskoj.

Usporedno s tom operacijom u drugoj dvorani obavljena je presadnja jetre, 52. od početka transplanatacijskog programa u toj bolnici 1998., priopćio je danas KB "Merkur".

Primatelj gušterače i bubrega bio je 48-godišnji Varaždinac D.V. sa šećernom bolesti i terminalnim zatajenjem rada bubrega zbog čega je bio na dijalizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jetra je presađena 44-godišnjoj Karlovčanki B.Z. koja je bolovala od ciroze jetre.

Ravnatelj bolnice dr. Miran Martinac istaknuo je da je to jedinstven pothvat i da se malo bolnica i u Europi može pohvaliti takvim programom.

Organi su stigli od dvaju davatelja iz Osijeka, a "Merkurov" transplantacijski tim i ovaj put je presadnju obavio s urološkim timom Kliničkoga bolničkog centra "Zagreb", koji su obavili presadnju bubrega.

U timu za transplantaciju bili su urolozi KBC-a "Zagreb" Joško Pasini i Petar Juzbašić te kirurzi KB-a "Merkur" Stipislav Jandrijević, Leonardo Patrlj, Branislav Kocman i Ivan Vladić, anesteziolozi Blaženka Hofman, Denis Mašinović, Milica Žmire i Dubravka Lončar-Čakalo, internist Mladen Knotek te medicinske sestre i tehničari.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara