U KB-u Dubrava stručnjak za operacije djece s rascjepom usne i nepca

U KLINICI za kirurgiju lica, čeljusti i usta Kliničke bolnice Dubrava boravi poznati svjetski stručnjak za maksiofacijalnu i oralnu kirurgiju Michael Ehrenfeld koji će tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana operirati sedmero djece s rascjepom usne i nepca.

Ehrenfeld je predstojnik Klinike za maksiofacijalnu i oralnu kirurgiju Sveučilišta Ludwig-Maximilian iz Muenchena, te ujedno voditelj kirurških edukacijskih programa diljem svijeta, koji će s najnovijim operativnim metodama upoznati liječnike zagrebačkog KB-a, rečeno je na konferenciji za novinare.

Tijekom dva dana Ehrenfeld i zagrebački liječnici operirat će šest beba s rascjepom usne i nepca, između tri mjeseca i godine dana starosti, uz iznimku jednog dječaka od 12 godina.

U Klinici za kirurgiju lica, čeljusti i usta KB-a Dubrava obavi se godišnje 90 posto svih operacija djece s rascjepom usne i nepca u Hrvatskoj, a cilj je da Klinika postane centar u kojemu će se liječiti sva hrvatska djeca s tim malformacijama, rekao je kirurg Željko Orihovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Učestalost rascjepa usne i nepca kod novorođenčadi je 1,77 promila na tisuću stanovnika, a razvijene zemlje EU te SAD bilježe stalni porast učestalosti. Razlozi zbog kojih dolazi do toga nisu do kraja razjašnjeni, no stručnjaci ističu kako je ta malformacija dijelom genetski uzrokovana, a dijelom je posljedica utjecaja okoliša.

Ehrenfeld ističe kako se nove tehnike u toj grani kirurgije moraju sporo i oprezno uvoditi jer su rezultati operacija vidljivi tek po završetku rasta djeteta s navršenih 17 godina života, no operacije treba početi izvoditi što ranije, budući da se one najčešće rade u više stadija (2-3 puta).

Za kvalitetu je nužan multidisciplinarni pristup stručnjaka, što znači da osim kirurga u timu treba biti ortodont, psiholog te logoped koji će s djecom raditi na kvaliteti govora.

Pokazatelji uspješnosti su razvoj govora, povezanost gornje i donje čeljusti te zagriz.

Hrvatski liječnici, koji godišnje obave sedamdesetak primarnih operacija i još oko 140 korektivnih, ističu da 95 posto operirane djece ima zadovoljavajući govor kada krene u školu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara