U kineskim igračkama pronađena droga za silovanje

NAKON brojnih povlačenja kineskih igračaka s tržišta, zbog pretjerane količine olova u boji i sitnih dijelova koji mogu izazvati gušenje djece, nova afera potresa kinesko tržište igračaka.

Kako javlja CNN, izvješće kineskog Zavoda za kontrolu kvalitete (AQSIQ) potvrdilo je američke nalaze o tome da se u Aqua Dots igračkama nalaze toksične kemikalije, koje u slučaju gutanja postaju "snažna droga za silovanje". AQSIQ je objavio i kako su toksične igračke proizvedene u tvornici Wangqi Product Factory u kineskom gradu Shenzhenu.

"Istraga je pokazala kako je ta tvornica u proizvodnji koristila toksični 1,4 butilen glikol, kao omekšivač proizvoda, te igračke sadrže 14,5 posto tog toksina", navodi se u priopćenju Zavoda. Inače, zabilježeni su slučajevi djece koja su nakon gutanja igračaka povraćala i gubila svijest. Prošlog tjedna, u srijedu, s američkog je tržišta povučeno još oko 4,2 milijuna kineskih igračaka.

Znanstvenici su ustvrdili kako butilen glikol iz popularnih Aqua Dots igrački prilikom gutanja pretvara u GHB (gama-hidroksi butirat), poznat kao tekući ecstasy, kojeg se na crnom tržištu koristi kao drogu za silovanje. Igračke su se osim na američkom tržištu prodavale i na tržištima drugih zemalja, samo pod drugim imenima. Tako ih se u Australiji moglo naći pod imenom "Bindeez Beads".

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara