U Kini održan najveći šoping-event na svijetu, potrošene milijarde dolara

U Kini održan najveći šoping-event na svijetu, potrošene milijarde dolara
Foto: EPA

KINESKI potrošači potrošili su milijarde dolara već u prvim satima Dana samaca, najvećeg šoping-događaja u svijetu, na čijem je otvaranju nastupila američka pop zvijezda Taylor Swift.

Iz internetskog diva Alibabe izvijestili su da je prva milijarda dolara potrošena na njihovoj platformi u roku od 68 sekundi.

Organizira se 11 godina

Ukupan iznos transakcija od 100 milijardi juana (14,3 milijarde dolara) dosegnut je na Alibabinoj platformi Alipay u nešto više od sat vremena, 43 minute ranije nego prošle godine.

Alibaba je početak kupovine obilježio glamuroznim koncertom u Šangaju na kojem je nastupila Taylor Swift.

Dan samaca organizira se već 11 godina, a na meti je kupaca u lovu na popuste šaroliki popis proizvoda - od elektronike do odjeće.

Događaj je na glasu kao pouzdan pokazatelj potrošačkog raspoloženja u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu.

Kinesko gospodarstvo već neko vrijeme usporava pod utjecajem trgovinskog rata s SAD-om, ali maloprodaja i dalje odolijeva teškoćama.

Promocija kupovanja

Dan samaca, koji se održava 11.11., prvobitno je bio zamišljen kao neslužbeni dan neoženjenih odnosno neudatih Kineskinja i Kineza.

Prije deset godina u Alibabi su došli na ideju da ga iskoriste kao priliku za promociju kupovanja, nešto nalik na američki Crni petak, koji se održava krajem studenog. Njihovu su ideju prihvatile i druge internetske platforme i trgovci.

Ideja da se zaradi na sklonosti kineskih potrošača internetskoj trgovini i plaćanju pametnim telefonima pokazala se vrlo unosnom pa Alibaba redovito obara vlastite prodajne rekorde.

Prošle je godine u 24 sata prodano robe u vrijednosti 30,7 milijardi dolara, što je bio rekordan iznos za Alibabu, ali je rast bio nešto sporiji nego prethodnih godina.

Iz kineskog su internetskog diva početkom studenog izvijestili da su treći kvartal zaključili s visokim prihodima, iako je njihov rast usporio na 40 posto, s prošlogodišnjih 54 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara