U Kini ponovno pronađeno preko 100 tona otrovnog mlijeka

U Kini ponovno pronađeno preko 100 tona otrovnog mlijeka

Tekst: F.M.
Foto: AFP


KINA je pronašla još 170 tona otrovnog praha za mlijeko u seriji slučajeva u kojima se otkriva kako dobar dio otrovnih mliječnih proizvoda iz vremena skandala s prahom za mlijeko 2008. godine nisu uništeni, nego da se nastavljaju prodavati kupcima.

2008. godine se stotine tisuća djece razboljelo, a najmanje šest je umrlo nakon konzumacije mlijeka u prahu bogatog melaminom, industrijskom kemikalijom dodavanom da bi se varalo na testovima i predstavilo mlijeko kao bogato proteinima. Kineske vlasti naredile su uništenje kontaminiranog praha, ali u zadnje vrijeme on se i dalje nalazi, u najvećem gradu Šangaju, te u najmanje šest provincija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Počinje izvanredni program potrage

Kina u srijedu počinje s izvanrednim programom pronalaženja i uništavanja mlijeka, a nije jasno hoće li se to nastaviti i koliko dugo, jer ovog vikenda u Kini obilježavaju lunarnu Novu godinu, što je najveći praznik u toj zemlji.

Preko vikenda je u sjevernoj regiji Ningxia pronađeno preko 170 tona kontaminiranog mlijeka u prahu, a vlasti su zatvorile dvije tvornice. Zaplijenjeno je 72 tone praha, dok se ostatak traži, a koje je jedna kompanija prepakirala i prodala u druge regije.

Skandal s otrovnim mlijekom iz 2008. godine bio je najveća kriza sa sigurnosti hrane u Kini u dugo vremena. Kineske su vlasti znale da će pronalaženje i uništavanje kontaminiranog mlijeka biti problematično, pa stoga i nisu obećali da će pronaći sve otrovne proizvode. Izdali su smjernice o najboljem i najučinkovitijem načinu uništavanja proizvoda, ali u brojnim slučajevima to je bilo sve što su mogli učiniti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara