U Kolumbiji ubijen poznati aktivist za ljudska prava

U Kolumbiji ubijen poznati aktivist za ljudska prava

Tekst: S.C.H.
Foto. AFP / Ilustracija

POZNATI južnoamerički aktivist za ljudska prava, 59-godišnji Jhonny Hurtado, ubijen je pod još nerazjašnjenim okolnostima u Kolumbiji, prenosi danas britanski BBC.

Lokalni su mediji objavili da je Hurtado ustrijeljen još u ponedjeljak na svojoj farmi blizu grada la Catalina u kolumbijskoj pokrajini Mata, a njegova likvidacija dogodila se svega par dana nakon što se poznati kolumbijski aktivist susreo sa britanskom delegacijom sindikalnih aktivista, s kojima je razgovarao o kršenju radničkih prava u tom dijelu zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hurtadovi kolege aktivisti izrazili su ogorčenje zbog njegovog ubojstva, pozvavši vlasti da odmah provedu istragu i otkriju ubojice. Oni tvrde da su u vrijeme ubojstva u blizini Hurtadove farme primijećeni pripadnici kolumbijske vojske.

Pripadnici organizacije kojoj je Hurtado pripadao uputili su pismo kolumbijskom predsjedniku Alvaru Uribe Velezu u kojem su iznijeli poznate pojedinosti vezane uz ubojstvo, kao i svoju snažnu osudu djela.

Kolumbijske vlasti još nisu izdale službeno priopćenje o slučaju, a šef državne policije general Orlando Paez medijima je izjavio kako nema nikakvih saznanja o ubojstvu jer u području Mata nema službenih policijskih snaga, budući da je taj dio zemlje pod upravom specijalnih vojnih snaga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara