u kusonjama OTKRIVENO SPOMEN-OBILJEŽJE

U spomen na 20 mučki ubijenih pripadnika HVa i policije iz Bjelovara danas je u Kusonjama pokraj Pakraca, na mjestu gdje su 8. rujna 1991. bili zakopani, otkriveno spomenobilježje.

Masovna grobnica u Kusonjama prva je pronađena masovna grobnica žrtava iz Domovinskog rata, a u siječnju 1992. ekshumirani su posmrtni ostaci 20 osoba.

U nazočnosti obitelji te predstavnika Hrvatske vojske i policije, spomenik su otkrili Marko Grubeša i Marko Tandara, sinovi poginulih hrvatskih branitelja Petra Grubeše i Ante Tandare.

Ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić, obraćajući se u ime Vlade nazočnima, naglasio je kako je na ´živima da hrvatsku državu učine čvrstom i snažnom i da u takvoj Hrvatskoj bude ugodno živjeti, te da će hrvatska država biti najveći spomenik onima koji su za njezinu neovisnost i slobodu pali´.

Zahvalivši svim braniteljima za žrtvu koju su dali u stvaranju hrvatske države, dopredsjednik Hrvatskog sabora Zdravko Tomac među ostalim je rekao da je Hrvatski sabor bio stoljećima institucija koja je davala nadu hrvatskom narodu da će imati samostalnu državu, te da je ova generacija ostvarila taj san, dok je izaslanik predsjednika Republike Neven Ivak istaknuo da hrabrost i žrtva hrvatskih branitelja neće biti zaboravljeni.

Sjećajući se dvadesetorice poginulih branitelja, gradonačelnik Pakraca Damir Špančić rekao je da Pakraca 1991. ne bi bilo da nije bilo bjelovarskih i branitelja iz drugih dijelova Hrvatske, a gradonačelnica Bjelovara Đurđa Adlešić te župan bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs istaknuli su da samo veliki ljudi idejom, snagom i hrabrošću stvaraju povijest.

Nakon otkrivanja, pred spomen-obilježjem položeni su vijenci Predsjednika, Hrvatskog sabora, Vlade, Županije bjelovarsko-bilogorske, gradova Bjelovara i Pakraca te udruga proisteklih iz Domovinskoga rata i obitelji stradalih branitelja, kao i Hrvatske vojske i policije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara