U Londonu kongres laburista, glavna tema Brexit

U Londonu kongres laburista,  glavna tema Brexit
Foto: EPA

LABURISTIČKA stranka okuplja se od danas na kongresu u Liverpoolu prvenstveno radi Brexita s obzirom na to da aktivisti i sindikati zahtijevaju da se prekine dvosmislenost i službeno podrži drugi nacionalni referendum o izlasku zemlje iz Europske unije. 

Dosad je šef glavne britanske oporbene stranke Jeremy Corbyn, kojemu EU nije posebno prirastao srcu te je mlako odradio kampanju za ostanak na referendumu u lipnju 2016., izbjegao tu osjetljivu temu na kojoj bi volio vidjeti konzervativnu premijerku Theresu May kako lomi zube.

No, šest mjeseci prije izlaska V. Britanije iz EU-a, sindikalna konfederacija TUC i važni igrači stranke poput londonskog gradonačelnika Sadiqa Khana bore se u korist drugog referenduma kako bi britansko stanovništvo imalo posljednju riječ oko konačnog sporazuma između Londona i Bruxellesa. 

Više od stotinu lokalnih podružnica stranke zatražilo je da izglasa prijedlog u tom smislu na godišnjem okupljanju stranke. "Brexit će biti velika tema kongresa", rekao je Steven Fielding, profesor političke povijesti na sveučilištu Nottingham, i jedna od "najosjetljivijih". 

Prosvjed u korist organiziranja "narodnog glasovanja" predviđa se u nedjelju u Liverpoolu, prvog dana kongresa, pojačavajući pritisak na šefa laburista. 

Pitanje antisemitizma

Na zadnjim parlamentarnim izborima Jeremy Corbyn usredotočio je svoju kampanju na unutarnju politiku, posebice gospodarska i socijalna pitanja. Ta se taktika pokazala uspješnom te je nastavio tim putem. 

Podijeljeni oko Brexita, laburisti su se zadnjih mjeseci mučili i s pitanjem antisemitizma. Krizu je potaknulo oklijevanje stranke da usvoji potpunu definiciju antisemitizma International Holocaust Remembrance Alliance, iz straha da bi to spriječilo kritiziranje izraelske politike.

Jeremy Corbyn priznao je u kolovozu da njegova stranka ima "realan problem" oko antisemitizma i kazao kako je njegov prioritet "povratiti povjerenje" židovske zajednice. Stranka je na kraju usvojila definiciju u cjelini te se nada da je tako okrenula stranicu s te epizode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara