U Luksemburgu s plaćom kupite preko 3000 litara benzina. Evo kako stoji Hrvatska

U Luksemburgu s plaćom kupite preko 3000 litara benzina. Evo kako stoji Hrvatska
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL / 123rf / wiki

NAJVIŠE benzina za prosječnu plaću u Europi mogu kupiti građani Luksemburga, dok europski istok, iako su ondje cijene benzina znatno niže, s obzirom na prosječne plaće ne može po cjenovnoj dostupnosti pratiti zapad, pokazuje analiza ruskih Ria Novosti.

Cijena benzina u Rusiji među najnižima je u Europi, no građani te zemlje tek su na 20. mjestu u Europi prema količini toga goriva koju mogu kupiti s prosječnom plaćom, pokazuje analiza.

Rusija je tek 20. po tomu pokazatelju, prvi je Luksemburg, a posljednja Ukrajina, kaže se u analizi koja je obuhvatila 33 europske zemlje i Kazahstan, a promatrana je cijena 95-oktanskog benzina.

Najniža cijena benzina među promatranim zemljama je u Kazahstanu, 3,05 kuna za litru, a druga je Rusija sa 4,4 kune. Slijedi Bjelorusija (4,6 kuna) te Ukrajina (7,1 kunu). Niz nastavljaju zemlje istočne Europe.

Benzin najskuplji u Nizozemskoj

S druge strane, najskuplji je benzin je u Nizozemskoj, 11,6 kuna po litri, a slijede Norveška, Danska, Italija i Grčka. U svim tim zemljama litra benzina skuplja je od 11 kuna.

Kada je riječ o dizelu, i tu je Kazahstan najjeftiniji sa 4,6 kuna po litri, a slijede Rusija i Bjelorusija s neznatno višom cijenom. Najskuplji je dizel u Norveškoj, 11,3 kune po litri, a među skupljim zemljama su i Švedska, Velika Britanija, Italija, Francuska i Finska u kojima je cijena viša od 10,3 kune.

Analiza je pokazala da je u većini zemalja cijena benzina na početku 2019. godine pala u odnosu na početak 2018. - od promatrane 33 zemlje, cijena toga goriva pala je u 26, a najviše na Cipru, za 12,3 posto, u Mađarskoj (9,4 posto) i Sloveniji (8,7 posto).

Istovremeno su cijene porasle u sedam analiziranih zemalja, a najviše u Bjelorusiji , za 19,7 posto, Rusiji 9,7 posto i Ukrajini, za 7,5 posto. Pri tome je u Rusiji tako oštar rast zabilježen prvi puta u zadnjih sedam godina. U odnosu na početak 2018. cijene dizela u toj su zemlji povećane za 15,8 posto.

Zapadna Europa - tisuće litara za plaću; istočna Europa - stotine litara

Na prvom mjestu po količini benzina koju je moguće kupiti za prosječnu plaću je Luksemburg, s više od tri tisuće litara. Druga je Norveška s 2.300 litara, a slijede Austrija, Velika Britanija, Švedska i Danska. U svim tim zemljama prosječnom plaćom moguće je kupiti više od 1.900 litara benzina.

Rusija je na 20. mjestu, nakon Estonije i Portugala - Rusi prosječnom plaćom mogu kupiti 826 litara benzina s 95 oktana.

Posljednje mjesto, po analizi Ria Novosti zauzima Ukrajina s 247 litara,12 puta manje nego Luksemburg. Među "autsajderima" su i Rumunjska, Bugarska, Latvija i Bjelorusija.

U Hrvatskoj se cijena 95-oktanskoj benzina kreće oko 9,3 kune za litru. Po zadnjim dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća je 6277 kuna, a za taj se iznos mogu kupiti 674 litre benzina po 9,3 kune za litru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara