U Mađarskoj i Slovačkoj uhićeni osumnjičeni krijumčari urana

U ZAJEDNIČKOJ akciji slovačke i mađarske policije u srijedu su uhićene tri osobe osumnjičene za krijumčarenje opasne radioaktivne materije, javlja CNN. Navodno se radi o obogaćenom uranu.

Prema prvim informacijama, policija je zaplijenila nešto manje od kilograma opasne materije za koju češka agencija CTK, koja se poziva na neslužbena izvješća, navodi da se radi o obogaćenom uranu.

Službene izjave slovačke i mađarske policije ne otkrivaju puno o slučaju, međutim slovačka policija navodi kako su osumnjičenici opasnu materiju pokušali nekome prodati za milijun dolara. Glasnogovornik slovačke policije Martin Korch kaže kako je materija predana stručnjacima koji će utvrditi o čemu je riječ.

Dvojica su osumnjičenika uhićena u Slovačkoj, a jedan u Mađarskoj. Njihovo uhićenje rezultat je zajedničkog višemjesečnog rada slovačke i mađarske policije. Korch nije želio reći koliko dugo su osumnjičenici bili pod nadzorom, kao niti detalje o samoj akciji njihova uhićenja.

Bojazan od nesigurnih istočnih granica Europe

Istočna slovačka granica proteže se s Ukrajinom koja nažalost nema sredstva potrebna za kvalitetno osiguranje i nadzor granice. Slovačka je vlast stoga posljednjih nekoliko godina uložila velike napore i novčana sredstva u nadzor pograničnog pojasa za kojeg se, s obzirom da se radi o najistočnijoj granici EU, opravdano sumnja da bi mogao biti zloupotrijebljen od strane terorističkih skupina ili organizatora kriminala koji iz zemalja bivšeg istočnog bloka pokušavaju krijumčariti oružje, eksplozive i sve ostalo što vlasti zemalja EU ne žele vidjeti na svom teritoriju.

Zapadne zemlje ne skrivaju zabrinutost zbog mogućnosti da bi zemlje Istočne Europe mogle biti izvorom radioaktivnog materijala za izradu tzv. "prljavih bombi" izrađenih od klasičnog eksplozivnog punjenja, ali nadopunjene radioaktivnom tvari radi postizanja efekta straha. Stručnjaci naime navode kako "prljave bombe" imaju puno veći psihološki učinak nego razarajuće djelovanje.

2003. godine češka je policija uhitila dvojicu Slovaka koji su Brnu prikrivenom policijskom agentu navodno za 715.000 dolara prodali slabo obogaćeni uran.

Jučerašnji slovačko-mađarski slučaj posebno prate nadzorni organi Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja između ostalog vodi i evidenciju o svim svjetskim pokušajima ilegalne prodaje ili nabavke radioaktivnih tvari.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara