U masovnoj grobnici kod Zvornika pronađeno 50 tijela, pretpostavlja se da ih ima oko tisuću

U masovnoj grobnici kod Zvornika pronađeno 50 tijela, pretpostavlja se da ih ima oko tisuću

Screenshot: YouTube

U MASOVNOJ grobnici koje je početkom prosinca otkrivena u blizini Zvornika u istočnoj Bosni do sada su pronađeni posmrtni ostaci 50 žrtava, a vjeruje se da je riječ o Bošnjacima koje su vojska i policija bosanskih Srba zarobili nakon pada Srebrenice u srpnju 1995. te ih strijeljali, potvrđeno je u petak iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovne zaduženog za istragu.

Na obali rijeke Drine kod sela Kozluk iskapanja su počela 4. prosinca pošto je informacije o masovnoj grobnici članovima obitelji ubijenih Srebreničana dostavio bivši pripadnik vojske bosankih Srba.

Tužiteljstvo BiH odmah nakon toga naredilo je ekshumaciju na terenu koji je proteklih godina pretvoren u nelegalno odlagalište otpada i zatrpan je gomilama smeća.

Već nakon dva dana forenzičari su pronašli prve dijelove tijela, a do sada su pronađeni cijeli skeleti 20 ubijenih i dijelovi skeleta još tridesetak osoba.

Pronađene su i čahure te povezi koji ukazuju da je riječ o lokaciji na kojoj su provedena masovna smaknuća zarobljenika.

Na temelju dosadašnjih iskapanja utvrđeno je da je prvobitna masovna grobnica ranije otvarana te kako su iz nje izvađeni dijelovi dijela.

Pretpostavlja se kako su to organizirano radile vlasti bosanskih Srba u pokušaju da prikriju tragove počinjenih zločina.

Iz Tužiteljstva BiH ističu kako postoje informacije da je kod Kozluka ubijeno najmanje 805 žrtava, a moguće je da je riječ i o više od tisuću ubijenih pa će se potraga za
preostalim posmrtnim ostacima nastaviti i područje pretrage proširiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara