U Mianmaru već mjesecima traje progon desetaka tisuća muslimana, ovog ljeta situacija je gora nego ikad

U Mianmaru već mjesecima traje progon desetaka tisuća muslimana, ovog ljeta situacija je gora nego ikad

Foto: Hina

OKO 90.000 Rohingya prebjeglo je u Bangladeš otkako u srpnju u Minamaru izbilo nasilje, iscrpljujući oskudne resurse humanitarnih agencija koje već pomažu tisućama izbjeglica iz prijašnjih izljeva nasilja u Mianmaru.

Nasilje u toj zemlji počelo je koordiniranim napadom pobunjenika Rohingya na desetke policijskih postaja i vojnih baza 25. srpnja. U sukobima nakon toga, i u velikoj vojnoj protuofenzivi, ubijeno je najmanje 400 ljudi.

Mianmarske vlasti optužuju militante Rohingye za spaljivanje kuća i za civilne žrtve, ali skupine za ljudska prava i Rohingye, koji su prebjegli u susjedni Bangladeš, kažu da je svrha nasilja koje mianmarska vojska provodi izbaciti sve Rohingye iz zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odnos većinski budističkog Mianmara prema 1,1 milijun muslimana Rohingya najveći je izazov s kojim se suočava čelnica Aung San Suu Kyi. Zapadni kritičari optužuju je da se nije zauzela za manjinu koja se već dugo žali na progone.

Broj ljudi koji su prešli granicu - 87.000 - nadmašio je ukupan broj Rohingya koji su pobjegli iz Mianmara nakon mnogo manjeg napada pobunjenika u listopadu prošle godine kojim je počela vojna operacija koju prate optužbe o teškom kršenju ljudskih prava.

Prema najnovijim procjenama, koje se temelje na saznanjima humanitarnih djelatnika UN-a u bangladeškom pograničnom području Cox's Bazaru, blizu 150.000 Rohingya od listopada utočište je potražilo u Bangladešu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara