U "Mimari" postavljena izložba "treći čovjek - tragom filmskog klasika kroz Beč"

PUTUJUĆA izložba "Treći čovjek tragom filmskog klasika kroz Beč" postavljena je danas u zagrebačkom muzeju "Mimara".

Izložba na 47 panoa donosi dvije stotine kadrova iz filma "Treći čovjek".

Tekstovi (na njemačkom i engleskom jeziku) i slike rađeni su digitalnim ispisom, a poredani su redoslijedom kojim se pojavljuju u filmu.

Izložba je zamišljena kao putujuća, a svoje zadovoljstvo što je Zagreb među prvim gradovima koje ta izložba posjećuje danas je izrazila autorica izložbe Brigitte Timmermann.

Ona je u današnjem predavanju podsjetila kako je "Treći čovjek" po scenariju Grahama Greenea u režiji Carola Reeda smješten u Beč za vrijeme hladnog rata i smatra se jednim od 60 najvažnijih i najpopularnijih filmova u povijesti filma.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerno prikazan u Londonu 1949. film je iste godine proglašen filmom godine u Velikoj Britaniji, osvojio je Grand Prix u Cannesu, Oscara (i dvije nominacije), a nedavno je proglašen i najboljim britanskim filmom stoljeća, neki su od razloga za postavljanje izložbe o tom filmu o kojima je danas govorila i Timmermann.

Uz Brigitte Timmermann autor izložbe je i Frederick Baker.

Izložbu je inicirala bečka izdavačka kuća "Czernin", a organizirana je u suradnji s bečkim Povijesnim muzejom, Gradskom knjižnicom i Odsjekom za kulturu austrijskog ureda za vanjske poslove i uz potporu odsjeka za kulturu grada Beča i Britanskog instituta u Beču.

Timmermann je najavila kako će nakon Zagreba u kojem se izložba može pogledati do 11. siječnja 2004., izložba posjetiti i skandinavske zemlje, a zatim i Veliku Britaniju i SAD.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara