U morskim lukama manje brodova, putnika i robe

U morskim lukama manje brodova, putnika i robe

Ilustracija: Pixsell/Nel Pavletić

U HRVATSKIM morskim lukama u prva tri mjeseca ove godine bilo je nešto manje prometa brodova, putnika i robe nego u isto lanjsko vrijeme, dok je u zračnim lukama promet putnika bio veći za 19,7, a tereta za 52,3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U morskim lukama ukupno je u prvom tromjesečju ove godine prispjelo 50,4 tisuće brodova ili 3,3 posto manje nego lani, dok je s ukupnih 2,8 milijuna putnika ostvaren blagi pad od 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
 
Najviše putnika, 455,6 tisuća, prošlo je kroz luku Split, čime je zabilježen porast od 2,7 posto, a slijedi luka Zadar koja je s 324,6 tisuća putnika na brodovima u minusu od 3,2 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2017.
 
Među morskim lukama ističu se Cres i Krk
 
Među morskim lukama u prva tri mjeseca ove godine s najznačajnijim porastom broja putnika od 9 posto, na 151 tisuću, ističe se luka Cres, te Krk, gdje je putnika bilo 10,7 posto više ili njih 123 tisuće.
 
Tereta je u morskim lukama u prvom tromjesečju bilo ukupno 4,4 milijuna tona ili 7,5 posto manje nego u istim mjesecima prošle godine, a oko 54 posto ukupnog prometa tereta ostvareno je u lukama Omišalj i Rijeka, koje su zabilježile i poraste.
 
Luka Omišalj je tako s 1,7 milijuna tona tereta u plusu od 6 posto, dok su 662 tisuće tona tereta u Luci Rijeka porast od 7,1 posto. Ostale luke koje su u prva tri mjeseca ove godine obuhvaćene istraživanjem, Ploče, Bakar i Split, primile su i otpremile manje tereta nego u lanjska prva tri mjeseca.
 
Veliki porasti broja putnika u zračnim lukama
 
Zračne luke, s druge strane, u prva tri mjeseca ove godine nastavile su bilježiti poraste, pa je tako u svih devet ukupno bilo gotovo 14 tisuća operacija zrakoplova ili 8,4 posto više nego lani, a s ukupno 824 tisuće putnika u plusu su od 19,7 posto.
 
Gotovo polovica broja putnika ili 343 tisuće u zračne je luke stigla samo u ožujku ove godine, što je 27,4 posto više nego u lanjskom ožujku, pri čemu su poraste u ožujku ostvarile sve luke, osim Malog Lošinja.
 
Najviše putnika u ožujku, 223 tisuće ili 16,1 posto više, uslužila je zagrebačka zračna luka, koju s 51,3 tisuće putnika ili 61 posto više slijedi Zračna luka Split, te s 47,3 tisuće putnika ili 40 posto više Zračna luka Dubrovnik.
 
Porast broja putnika u svim zračnim lukama
 
Porast broja putnika u ožujku od 30 posto imala je Zračna luka Zadar, a Pula više od 113 posto, dok su Zračne luke Osijek i Rijeka definitivno rekorderi s porastima broja putnika u ožujku od 525,4, odnosno 310,1 posto, ali na malim bazama od oko 3.800 i 2.500 putnika.
 
Tereta je u zračnim lukama u prva tri mjeseca ove godine bilo ukupno nešto malo više od 2.600 tona, što je također veliki porast, od 52,3 posto u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara