U Moskvi nastavljeni rusko-iranski nuklearni pregovori

RUSKO-IRANSKI pregovori koji se vode u Moskvi iza zatvorenih vrata o ruskome planu prema kojemu bi se na teritoriju Rusije provodio proces obogaćenja urana za Iran, nastavljeni su u utorak u glavnome ruskom gradu, dan nakon početnog kruga konzultacija koje nisu postigle značajniji napredak, izvijestila je agencija ItarTass.

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Boris Malahov izjavio je kako se današnji sastanak odražava u zgradi ministarstva vanjskih poslova te da mu prisustvuju i stručnjaci, među kojima i oni iz ruske Agencije za nuklearnu energiju, prenosi agencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi dan pregovora završio je u ponedjeljak navečer bez značajnijeg pomaka. Šef iranske diplomacije Manushehr Mottaki u utorak je rekao kako njegova zemlja ne namjerava više raspravljati o svom nuklearnom programu s europskom Trojkom (Njemačka, Francuska, Velika Britanija), već odvojeno s predstavnicima europskih zemalja, izvijestio je Associated press.

Prijedlog Moskve o obogaćivanju iranskog urana na ruskom teritoriju čini se jednom od posljednjih šansi da Iran izbjegne pokudu na predstojećem sastanku članova Međunarodne agencije za atomsku energiju 6. ožujka u Beču.

Svrha plana što ga podupiru Europljani je omogućiti opskrbu Irana potrebnim gorivom za normalno funkcioniranje nuklearnih centrala u mirnodopske svrhe.

Na taj bi način Zapad, u prvom redu Washington, koji sumnja da Teheran želi izraditi nuklearno oružje, bio razuvjeren da je to iranski cilj, prenosi France presse.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara