U Najafu nastavak sukoba, sumnje da će Al-Sadr položiti oružje

U Najafu nastavak sukoba, sumnje da će Al-Sadr položiti oružje
SNAŽNE eksplozije odjeknule su u četvrtak ujutro u svetome šijitskom gradu Najafu gdje američke snage te njihovi irački saveznici stežu obruč oko milicije pobunjenog radikalnog vjerskog vođe Moqtade alSadra sumnjajući u njegovo, dan ranije dato obećanje, da je spreman prekinuti sukobe.

Šijitski klerik al-Sadr u srijedu je kazao da će njegove snage položiti oružje i napustiti džamiju imama Alije ako uspije dogovoriti prekid vatre s 2,000 američkih marinaca koji opkoljuju grad.

Agencije France presse i Reuters u četvrtak, međutim, javljaju o nastavku sukoba. Najmanje je pet eksplozija rano ujutro odjeknulo u području blizu džamije, a tijekom noći bilo je sporadične pucnjave.

Al-Sadr je, kako javlja Reuters, u srijedu obećao položiti oružje nakon što je iračka vlada zaprijetila "da će mu očitati lekciju koju neće zaboraviti" a miliciji dala rok od nekoliko sati da položi oružje i napusti grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No američki dužnosnici u srijedu dvoje u stvarnu al-Sadrovu spremnost da okonča pobunu protiv iračke prijelazne vlade, koju vodi američki saveznik, premijer Iyad Allawi.

Pobuna je dosad odnijela stotine života u osam iračkih gradova. Samo u Najafu je u srijedu ubijeno najmanje 12 osoba, pripadnika milicije i civila, te jedan američki marinac.

"Ne vjerujem da možemo vjerovati al-Sadru. Mislim da moramo imati i djela, ne samo riječi", kazala je američka nacionalna savjetnica za sigurnost Condoleezza Rice za Fox News.

Američki vojnici, koje su u četvrtak potvrdili da su dan ranije u predgrađu Bagdada, zvanom Sadr City ubili više od pedesetak pripadnika šijitske milicije, također pristaša Moqtade al-Sadra, krenuli su ondje u definitivan obračun. U četvrtak ujutro vojnici su ušli desecima tenkova u predgrađe s porukom "Stanovnici Sadr Cityja, iračka vlada je zabranila sve milicije u Iraku. Iziđte i predajte oružje", koju na arapskom jeziku emitiraju putem zvučnika iz oklopnih vozila Humwee.

Katarska televizija Al Jazeera objavila je u srijedu prijetnju iračkih militanata koji su oteli američkog novinara prošlog tjedna da će ga ubiti u roku od 48 sati ako američke snage ne napuste Najaf.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara