U najvećem doručku na svijetu, hrvatskom doručku, sudjelovalo gotovo 55.000 građana

U najvećem doručku na svijetu, hrvatskom doručku, sudjelovalo gotovo 55.000 građana
U AKCIJI "Najveći doručak hrvatski doručak", kojom je srušen Guinessov rekord u najvećem, kuhanom i istovremenom doručku po broju sudionika, sudjelovalo je 54.578 hrvatskih građana, objavili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare.

Na 235 lokacija diljem Hrvatske pojedeno je 9.824 litara tekućeg jogurta, 3.820 kilograma palente i 9.278 kilograma jabuka, a u organizaciji je sudjelovalo 1.600 organizatora i volontera. Za hranu je ukupno potrošeno 259.000 kuna.

Osim rušenja rekorda, poslana je snažna poruka o doručku kao najvažnijem obroku i potrebi pripreme zdrave i kvalitetne hrane, te pokretanja proizvodnje ekološke hrane, naglasio je u ime organizatora Stipe Orešković, direktor Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Akcija je imala izvrstan odjek među hrvatskim građanima koji su je u 79 posto slučajeva ocijenili korisnom, te shvatili njezin cilj, dodao je Orešković.

Istraživanje agencije Puls pokazuje da 37 posto građana smatra glavnim ciljem akcije promicanje važnosti doručka, a samo dva posto obaranje svjetskog rekorda. Čak 20 posto ispitanika izjavilo je da će pokušati jesti doručak češće nego do sada.

U sklopu akcije je preko humanitarnog telefona prikupljeno 20.000 kuna namijenjenih deveteročlanoj obitelji Ivice Zeca iz Gospića, koja je izbjegla iz BiH. Obitelj Zec dobila je i razne prehrambene proizvode od Vindije, Kraša, Podravke, te računalo za kćer Anitu od Doma zdravlja Osijek.

Svima koji su sudjelovali u rušenju svjetskog rekorda zahvalili su dogradonačelnik Zagreba Milan Bandić, supruga hrvatskog premijera Dijana Pleština, te predstavnici Ministarstva rada i socijalne skrbi i Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara