U napadu na predsjednika Zimbabvea ranjeno je 49 ljudi

U napadu na predsjednika Zimbabvea ranjeno je 49 ljudi
Screenshot: YouTube

ZIMBABVEANSKA policija rekla je da je 49 ljudi ozlijeđeno u eksploziji u subotu u gradu Bulawayu na političkom skupu predsjednika Emmersona Mnangagwe, a očekuje se da će broj rasti.

"Očekujemo da će se taj broj još povećati jer se može pojaviti još ozlijeđenih tijekom dana", rekla je policijska glasnogovornica Charity Charamba novinarima.

Ona je kazala da su u tijeku "opsežne istrage" na stadionu Bulawayo's White City gdje se eksplozija dogodila te je ponudila "veliku nagradu" za svaku informaciju koja bi pomogla u policijskoj istrazi.

Snimke sa stadiona pokazuju kako je, u trenutku dok je Mnangagwa napuštao pozornicu s koje se obratio pobornicima, eksplodirala naprava. Njegov glasnogovornik kazao je da predsjednik nije ozlijeđen, ali jest nekoliko visokih dužnosnika.

Mnangagwa je eksploziju nazvao kukavičkim činom koji neće spriječiti srpanjske opće izbore, prve u Zimbabveu poslije pada Roberta Maugabea nakon de facto vojnog udara.

Mnangagwa je na vlast došao u studenome zbacivši s vlasti prethodnika Roberta Mugabea.

U Bulawayu je Mnangagwa bio u okviru kampanje pred opće izbore koji se održavaju 30. srpnja.

Glasnogovornik predsjednika George Charamba objavio je kako je u proteklih pet godina bilo nekoliko pokušaja atentata na Mnangagwu.

Prema lokalnom tisku među ozlijeđenima je i potpredsjednik Kembo Mohadi.

Incident na stadionu Bulawayo na naslovnicama je lokalnih novina, a državni list Sunday Mail napisao je "Pokušaj ubojstva ED-a" ciljajući na Mnangagwina imena Emmerson Dambudzo.

Tjednik The Standard, kritičan prema predsjedniku i vladajućoj stranci, napisao je: "Mnangagwa izbjegao smrt". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara