U NATO-ovu misiju u Poljsku poslano 100 hrvatskih vojnika

U NATO-ovu misiju u Poljsku poslano 100 hrvatskih vojnika

Foto: Hina

U sklopu NATO-ove ojačane prednje prisutnosti (2. HRVCON eFP) u Republiku Poljsku je upućeno 100 pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, a na svečanom ispraćaju u vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima uspješnu misiju poželjeli su im potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević te zapovjednici s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, generalom zbora Mirkom Šundovom na čelu. 

"Kamen temeljac"


"Hrvatska vojska mora biti prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata, koji je temelj moderne hrvatske države, a hrvatski branitelji su kamen temeljac", rekao je potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević te dodao da je u godinama nakon Domovinskog rata "oduzimanjem materijalnih prava, stražarskog dodatka, naknade za terenski rad i zapuštanjem sustava" dopuštena erozija pobjedničkog duha Hrvatske vojske.

"Izravna posljedica takvih mjera bio je smanjen interes naših mladih za vojsku", ustvrdio je Krstičević i dodao kako se polako vojnicima vraćaju oduzeta materijalna prava.

Prema njegovim riječima, vojnicima će se nakon odrađenoga dvogodišnjeg ugovora ponuditi ugovor na neodređeno vrijeme. Uz to, vojska se vraća u gradove, gdje joj je, kako je ustvrdio, i mjesto, te će do kraja godine u Varaždin biti vraćeni pripadnici legendarnih Puma, a ustrojit će se i satnija mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama.

Povijesna odluka vlade

Krstičević je spomenuo i kupnju zrakoplova F-16 od Izraela, rekavši kako je riječ o povijesnoj odluci vlade.

"Naš san je 2020. godine, kada prvi put predsjedamo Europskom unijom i slavimo 25. godina vojno-redarstvene akcije Oluja, na hrvatskom nebu vidjeti prva dva aviona u rukama hrvatskih pilota, 2021. šest i godinu dana iza toga još četiri", poručio je, dodajući kako odluka o kupnji zrakoplova pokazuje odgovornost vlasti prema budućim generacijama i ima značenje za cijelo hrvatsko društvo te ne znači samo dobitak za sigurnost i obranu nego i otvara vrata intenziviranju gospodarske, znanstvene i strateške suradnje s Izraelom.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov rekao je kako je cilj odlaska 2. hrvatskog kontingenta u Poljsku jačanje kolektivnog odvraćanja i obrane Saveza na istočnom krilu NATO-saveza. "Ojačana prednja prisutnost NATO-a potvrđuje i pokazuje zajedništvo i jedinstvo država članica te snažnu transatlantsku vezu", rekao je general Šundov, dodajući kako Republika Hrvatska svojim sudjelovanjem u tim aktivnostima potvrđuje solidarnost prema partnerima i dokazuje da je vjerodostojna članica Saveza predana zajedničkim ciljevima.

11. obljetnica ustroja

Govorili su i zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, brigadni general Denis Tretinjak, te zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Siniša Jurković, koji je vojnicima 2. hrvatskog kontingenta poručio kako će kroz obnašanje zadaća u sklopu multinacionalne borbene grupe pod vodstvom SAD-a u Poljskoj pridonijeti kolektivnoj obrani NATO saveza te kako vjeruje da će svi pripadnici kontingenta pritom dati maksimalni doprinos.   

Istom prigodom obilježena je i 11. obljetnica ustroja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, a tim su povodom položeni vijenci kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade. U kapelici u krugu vojarne vojni kapelan don Marko Medo služio je misu, a blagoslovio je i temeljni kamen koji je na kraju svečanosti u krugu vojarne položen za novu kapelicu.  Dodijeljene su i nagrade, priznanja i promaknuća, a u krugu vojarne postavljen je i taktičko-tehnički zbor oružja i opreme.

Na svečanosti su bili članovi obitelji i rodbina vojnika koji odlaze u misiju u Poljsku te predstavnici lokalnih vlasti s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem na čelu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara