U nedjelju na zagrebačkom Europskom trgu besplatno pregledajte madeže

U nedjelju na zagrebačkom Europskom trgu besplatno pregledajte madeže

Foto: 123rf

U NEDJELJU, 27. svibnja, na zagrebačkom Europskom trgu građani će od 10 do 18 sati imati priliku besplatno i bez uputnice pregledati madeže i savjetovati se s dermatolozima i onkolozima o prevenciji tumora kože, a djeca će naučiti glavna pravila zaštite kože od sunca, priopćeno je iz Gradske uprave.
 
Tu akciju u sklopu 11. javnozdravstvenog projekta "Djeluj sada" organiziraju Gradski ured za zdravstvo, u suradnji s Udrugom za prevenciju tumora i drugih bolesti kože "Zdravi pod suncem", Klinikom za kožne i spolne bolesti te Klinikom za tumore Kliničkoga bolničkog centra Sestre milosrdnice, Referentnim centrom za melanom Ministarstva zdravstva RH, Klinikom za dermatovenerologiju Kliničkoga bolničkog centra Zagreb te uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH.
 
Znatan porast u broju oboljelih muškaraca
 
Predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože "Zdravi pod suncem", primarijus Sanja Poduje iznijela je statističke podatke prema kojima je u 2015. godini u Hrvatskoj bilo ukupno 649 oboljelih od melanoma, od toga 362 muškarca i 287 žena. U usporedbi s prethodnom godinom, porast u ukupnom broju oboljelih viši je od 10 posto, istaknula je Poduje.
 
Broj novooboljelih žena gotovo je jednak broju u 2014. godini, ali se uočava znatan porast u broju oboljelih muškaraca, s 305 u 2014. na 362 u 2015. godini.
 
Ocijenila je posebno zabrinjavajućim podatke da je melanom već drugu godinu zaredom na devetom mjestu u ukupnom poretku zloćudnih tumora kod muškaraca, a kod žena je ove godine prvi put ušao među deset najzastupljenijih. Iako od melanoma najčešće obolijevaju osobe starije životne dobi, bilježi se porast oboljelih u dječjoj i adolescentnoj dobi.
 
Izloženost ultraljubičastim zrakama, bilo da je riječ o prirodnom ili umjetnom izvoru UV zraka, smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, pa tako i melanoma.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara