U Nepalu umrla majka i dvoje djece, protjerali je u "kolibu za menstruaciju"

U Nepalu umrla majka i dvoje djece, protjerali je u "kolibu za menstruaciju"
"Koliba za menstruaciju" u Nepalu Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

MAJKA iz Nepala i njezino dvoje djece pronađeni su mrtvi nakon što ju je obitelj protjerala u "kolibu za menstruaciju", javlja BBC.

Žena je naime zapalila vatru unutar male kućice kako bi se ona i njezina dva mlada sina mogli ugrijati za vrijeme vrlo niskih, zimskih temperatura.

Sve troje umrlo je u snu zbog udisanja dima, rekli su nepalski dužnosnici za BBC.

Tradicionalna praksa

Tradicionalna praksa protjerivanja žena iz obiteljske kuće za vrijeme menstruacije od 2017. godine zabranjena je u Nepalu, ali se ona i dalje široko primjenjuje u zabačenim, ruralnim područjima.

Ovo nije prvi takav tragičan slučaj koji se dogodio prilikom protjerivanja žena u "kolibe za menstruaciju". Zbog te prakse, lokalnog naziva chaupadi, već se nekoliko žena ugušilo, a najmanje jedna tinejdžerica umrla je zbog ugriza zmije.

Prema tradicionalnom vjerovanju, koje potiče iz hinduizma, žene tijekom trajanja menstruacije ili odmah nakon poroda smatraju se nečistima ili da uzrokuju lošu sreće, stoga su često prisiljene spavati u malim kolibama pored glavne kuće.

Nečiste su i ne smiju dodirivati muškarce

Za vrijeme trajanja mjesečnice zabranjeno im je dodirivanje stoke i muškaraca, pristup određenoj vrsti hrane, a zna im se zabraniti uporaba toaleta u glavnoj kući pa često moraju prohodati velike udaljenosti kako bi se odmakle od svojih sela i okupale se ili obavile nuždu.

Često su tada izložene ekstremnoj hladnoći i kriminalnim napadima, a mladim djevojkama se tada ne dozvoljava pohađati nastavu.

Majka pronađena s opeklinama na nogama

Tragedija u kojoj je život izgubila majka i dvoje djece dogodila se u zapadnom nepalskom okrugu Bajura.

Voditelj pokrajinske uprave, Chetaraj Baral, izjavio je kako je izvršena obdukcija, ali vlasti tek trebaju dobiti službenu potvrdu o uzroku smrti.

Majka je pronađena s opeklinama na nogama, priopćila je policija, a dječaci su bili stari 9 i 12 godina.

Prema nepalskom zakonu, svatko tko prisili ženu na chaupadi bit će kažnjen s tri mjeseca zatvora i novčanom kaznom od 27 dolara (oko 175 kuna).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara