U neredima u Kosovskoj Mitrovici sudjelovali pripadnici MUP-a Srbije

MISIJA Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) i međunarodne vojne snage u toj zemlji (KFOR) raspolažu dokazima o tome da su u uličnim neredima 17. ožujka u Kosovskoj Mitrovici sudjelovali pripadnici MUP-a Srbije, rekao je glasnogovornik UNMIK-a Aleksandar Ivanko za KIM Radio.

Ivanko je rekao kako istraga o okolnostima izbijanja nasilja još traje te UNMIK i KFOR traže organizatore i sudionike nereda. Strane vojne snage imaju dokaze da se u zgradi dvaju sudova u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, tijekom akcije uhićenja bivših radnika suda, nalazilo nekoliko pripadnika MUP-a Srbije, pojasnio je Ivanko te dodao kako UNMIK ima "čvrst dokaz", a to su "imena tih ljudi".

Ivanku nije poznato odakle su i kako pripadnici MUP-a Srbije došli u Kosovsku Mitrovicu, ali kako je rekao, "detaljna istraga treba i to utvrditi".

MUP Srbije na Kosovu ima deset ureda

Obavještajne službe UNMIK-a na Kosovu su identificirale deset ureda MUP-a Srbije, piše kosovski dnevnik Koha ditore.

Pozivajući se na informacije neimenovanih dužnosnika UNMIK-a, list navodi kako se od deset ureda njih osam nalazi na sjeveru Kosova, od čega su čak tri u sjevernom dijelu Mitrovice. Također ističe se da MUP Srbije na Kosovu ima i svoje policijske postaje. "U jednoj od takvih postaja na sjeveru Mitrovice bez smetnje djelatnost vrše tajne službe BIA i UBPOK", piše Koha ditore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijska postaja MUP-a Srbije u kojoj djeluje i BIA postoji i u Zvečanu, gdje postoji i posebna zgrada za administrativne poslove MUP-a i BIA, a u Sočanici i u Lešku, u općini Leposavić, također postoje uredi MUP-a Srbije.

KFOR se susreo s ubojicima, a ne demonstrantima

Glasnogovornik KFOR-a Jean-Luc Cotard kazao je na press konferenciji u Prištini kako su se međunarodne vojne i policijske snage 17. ožujka na sjeveru Kosovske Mitrovice susrele s ubojicama, a ne demonstrantima.

"Mi nismo policijska snaga, i nemamo ista pravila rada. Nemojte očekivati da će vojnici KFOR-a bacati cvijeće ako se na njih bude pucalo", poručio je Cotard.

"U ponedjeljak, 17. ožujka, nismo se suočili s demonstrantima, već s ubojicama. Pravim veliku razliku između građana i ubojica. Na nas su bačene ručne bombe i, srećom, jedna nije eksplodirala. Mi znamo da se radi o ručnoj bombi jugoslovenske proizvodnje, model M 75, koja sadrži 3.000 ubojitih kuglica. Koristi se za ubijanje ljudi u napadima", zaključio je Cotard.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara