U New Yorku se više ne može odbiti cijepljenje zbog vjerskih razloga

U New Yorku se više ne može odbiti cijepljenje zbog vjerskih razloga
Foto: EPA

USRED epidemije ospica u New Yorku je donesena zakonska odluka da se svi školarci cijepe unatoč vjerskim prigovorima roditelja, javlja CNN. 

Guverner Andrew Cuomo potpisao je u četvrtak zakon kojim se uklanjanju sva izuzeća od medicinskog cijepljenja koja nisu uzrokovana medicinskim razlozima. To znači da će od cijepljenja biti i dalje izuzeta djeca koja ne mogu primiti cjepivo iz medicinskih razloga. Potpisani je zakon odmah stupio na snagu, javio je guvernerov ured. 

Suprotstavljena mišljenja

Ovaj potez nailazi na neodobravanje velikog broja aktivista protiv cijepljenja, kao i zagovornika vjerske slobode. Ovom je odlukom država New York stavljena u rang s drugim državama koje su već ranije donijele ovakve odluke, poput Kalifornije, Mississippija, Zapadne Virginije i Mainea. Zagovornici cijepljenja smatraju da je znanost po tom pitanju dala svoj konačan i nedvosmislen odgovor i da su cjepiva sigurna, učinkovita i kao takva najbolji način da se djeci pruži sigurnost.  

Što je prethodilo ovom zakonu?

New York je u zadnjih nekoliko mjeseci postao epicentar izbijanja ospica u Sjedinjenim Državama. U njemu je zabilježeno više od 800 oboljelih, a zaraza se prenijela i u druge države. U 28 drugih saveznih američkih država zabilježena su još 1022 slučaja, što je najveći broj oboljelih u zemlji od 1992. godine.

Rockland, najugroženiji okrug u državi New York

Prema mišljenju Eda Daya, izvršnog upravitelja okruga Rockland, donošenje ovoga zakona je velik korak u zaštiti javnog zdravlja, osobito u New Yorku jer je u spomenutom državnom okrugu zabilježen najveći broj ospica. Ovaj bi zakon, prema njegovom mišljenju, trebao dovesti do značajnog povećanja stope cijepljenja i poboljšanja zaštite najosjetljivijih stanovnika, poput dojenčadi i drugih osoba ugroženog zdravlja. 

Situacija u ultraortodoksnim židovskim zajednicama

Većina slučajeva ospica zabilježena je u ortodoksnim židovskim zajednicama u Brooklynu i Queensu gdje je prisutna niska stopa cijepljenja. Zdravstvene vlasti u New Yorku kao poseban problem u gušenju ove epidemije ističu propagandne aktivnosti skupina protiv cijepljenja koje šire strah od cjepiva naglašavanjem nuspojava poput autizma.

Trenutačna situacija

Trenutačno se vodi borba ne samo s ospicama već i protivnicima cijepljenja. Dodatan je problem što su pripadnici ultraortodoksne židovske zajednice vrlo mobilni i često putuju u Izrael i Europu te tako pridonose širenju ove bolesti na spomenuta područja.

Pitanje cijepljenja i dalje nailazi na žestoke rasprave i izaziva burne reakcije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara