Povijesna odluka, u Njemačkoj će se ubuduće u dokumentima moći izabrati i treći spol

Povijesna odluka, u Njemačkoj će se ubuduće u dokumentima moći izabrati i treći spol

Foto: Wikipedia

NJEMAČKI ustavni sud iz Karlsruhea presudio je da državne vlasti moraju do kraja 2018. godine u rodnom listu, a slijedom toga i u svim službenim dokumentima u koje se upisuje spol građana, stvoriti rubriku za treći spol pored ženskog i muškog.

U odluci se ustavni sud pozvao na njemački ustav (Grundgesetz) tj. njegove dijelove koji jamče zaštitu prava na osobnost. Rubrika za treći spol može se, prema prijedlogu suda, zvati ''inter'' ili ''divers'', no mora imati pozitivnu konotaciju te ljudima koji nisu ni muškarci ni žene omogućiti da tako izraze svoj spolni identitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Analizom kromosoma dokazano da podnositelj tužbe nije ni muško ni žensko

Slučaj o kojem je njemački ustavni sud odlučivao odnosio se na interseksualnu osobu koja je u rodnom listu bila upisana kao žensko, iako prema analizi kromosoma nije ni muško ni žensko. Sudu je predstavljena i stručna analiza spolnog identiteta tužitelja, koji je izgubio na svih nižim instancama njemačkog pravosuđa, no ustavni je sud prihvatio argumentaciju tužitelja. Također su zaključili da aktualna pravila krše važeća pravila o zabrani diskriminacije.

Njemačko Etičko vijeće je još 2012. donijelo zaključak kako nije opravdano ljude koji ''po konstituciji svojeg tijela nisu ni muškarci ni žene pravno primorati da se tako izjasne'', jer to krši njihovo pravo na jednak tretman.

Bundestag do kraja sljedeće godine treba promijeniti važeće propise i uskladiti ih s presudom, a ne očekuje se da će oko toga biti problema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara