U Njemačkoj se 2015. godine pojavljuje novo izdanje Hitlerova "Mein Kampfa"

U Njemačkoj se 2015. godine pojavljuje novo izdanje Hitlerova "Mein Kampfa"

Tekst: I.Kri.
Foto: Ilustracija (thelocal.de)

AUTOBIOGRAFIJA nacističkog vođe i diktatora Adolfa Hitlera "Mein Kampf" prvi put nakon Drugog svjetskog rata će u Njemačkoj biti izdana 2015. godine.

Tada će prestati ustavna zabrana širenja misli nacističkih vođa. Zbog objave knjiga i tekstova nacističkih autora sada se u Njemačkoj još uvijek može dobiti novčana ili čak kazna zatvora. Zabrana će prestati vrijediti 70 godina nakon smrti Adolfa Hitlera u bunkeru u Berlinu, piše Telegraph.

Njemački Židovi dali potporu novom izdanju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi "Mein Kampf" će izdati minhenski Institut za suvremenu povijest (IfZ) te će uz izvorni tekst biti napisane i zabilješke povjesničara. Iz toga instituta se nadaju kako će njihova verzija Hitlerove autobiografije postati udžbenik u školama i na fakultetima. "Smatramo kako će naša verzija, s komentarima u kojima će se upućivati na pogreške u njegovu pisanju, biti mnogo bolja od onih verzija koje izbacuju neonacisti", tvrde iz IfZ-a.

Njemački Židovi su dali potporu tome projektu, jer smatraju kako će to izdanje spriječiti daljnje profitiranje neonacista od izdanja koje oni prodaju. U Trećem Reichu je Hitlerov "Mein Kampf" bio prodavaniji od Biblije. Njemački diktator je zbog tantijema, koje je ubirao kada su novine objavljivale dijelove knjige, postao milijunaš.

U Njemačkoj prodano preko 12 milijuna primjeraka knjige

Autobiografija je napisana u zatvoru u kojem je Hitler proveo pet godina nakon neuspjelog državnog udara 1924. godine. Na svakoj njezinoj stranici može se iščitati mržnja i predrasude neobrazovanog čovjeka te prijezir prema Židovima koje će desetak godina kasnije brutalno ubijati. U nacističkoj Njemačkoj je prodano preko 12 milijuna primjeraka "Mein Kampfa", dok je nedavno postala među najbolje prodavanim knjigama u Turskoj.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara