U Njemačkoj u ožujku neočekivano pala potrošnja

U Njemačkoj u ožujku neočekivano pala potrošnja
Foto: EPA

PROMET od trgovine na malo u Njemačkoj u ožujku je smanjen prvi put u tri mjeseca, pri čemu je najsnažnije pao u maloprodaji hrane, pokazali su preliminarni podaci njemačkog statističkog ureda Destatisa. 

Promet u maloprodaji u Njemačkoj u ožujku je tako realno smanjen za 2,1 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, pokazali su podaci Destatisa.

To je zaokret u odnosu na veljaču, kada je promet porastao za revidiranih 4,4 posto. Prva procjena Destatisa za veljaču pokazivala je rast od 4,7 posto.

Ekonomisti iznenađeni, očekivali rast potrošnje

Preliminarni podatak posve je iznenadio ekonomiste, budući da su očekivali rast potrošnje za 2,9 posto.

Pad prometa u ožujku najizrazitiji je od rujna prošle godine, kada je bio smanjen za 2,9 posto.

U ožujku je najviše smanjen promet od trgovine na malo hranom, za 6,8 posto na godišnjoj razini. U trgovini na malo u kategoriji hrane, pića i duhana promet je smanjen za 5,7 posto. U supermarketima i hipermarketima je pao za 5,5 posto.

U kategoriji neprehrambenih proizvoda promet je ostao na razini prošle godine. U toj je kategoriji proizvoda promet u robnim kućama pao za 5,5 posto. Prodaja farmaceutike i kozmetike pala je za 2,9 posto, a obuće i odjeće za 1,1 posto, dok je prodaja namještaja i opreme za kućanstva povećana za 3,5 posto.

Promet preko interneta povećan

Promet od trgovine putem interneta i pošte uvećan je 2,4 posto.

Na mjesečnoj razini promet od trgovine na malo u ožujku je prema mjesecu ranije realno smanjen za 0,2 posto, pokazuju sezonski i kalendarski prilagođeni podaci Destatisa.

U veljači je porastao za revidiranih 0,5 posto, dok je prvi podatak za veljaču pokazivao rast prometa od 0,9 posto. Ekonomisti su očekivali nešto veći pad u ožujku, u visini 0,5 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara