U Osijeku nastavljeno suđenje optuženima za iznudu

SASLUŠANJEM oštećenika Tihomira Cvijanovića na osječkom Općinskom sudu danas je nastavljeno suđenje Ramizu Pandžiću, Zoranu Spasiću i Daliboru Križanoviću, koji su optuženi za pokušaj iznude pet milijuna kuna od tvrtke "Prvi faktor".

Optuženik Pandžić na protekloj je glavnoj raspravi 3. veljače pokušao samoubojstvo skokom kroz prozor sudnice, u čemu su ga spriječili policajci i nazočni u dvorani. Samoubojstvo je prethodno najavio pismom upućenim nekim medijima i Općinskom državnom odvjetništvu, u kojemu je zatražio da se glavna rasprava završi 3. veljače, ustvrdivši da je njegova tvrtka "Santiva" njegovim boravkom u pritvoru dovedena na rub propasti.

Oštećenik Cvijanović u današnjem je iskazu potvrdio da je od optuženika Pandžića primio iznos od 300.000 kuna, kako bi mu u svojem poduzeću "Prvi faktor" isposlovao kredit od pet milijuna kuna za tvrtku "Santiva". Pojasnio je da je tako postupio kako bi "dobio na vremenu" jer je od Pandžića i Spasića dobivao prijetnje, među kojima i smrću, da se taj posao mora odraditi, pa se odlučio ponašati kako se od njega traži da ne bi upao u još veće probleme. Dodao je kako je naknadno saznao da se posao neće moći realizirati te da je na to upozorio Pandžića kod njihova prvoga susreta rekavši mu da njegova tvrtka ne financira obrte (Pandžićeva tvrtka "Santiva" registrirana je kao prijevoznički obrt).

Odvjetnici optuženih osporili su dijelove oštećenikova iskaza u kojima navodi da su mu Pandžić i Spasić prijetili, navodeći da se tu Cvijanovićev iskaz ne podudara s iskazima drugih svjedoka, a da u ispisima razgovora vođenih lani 25. studenoga putem mobitela nisu zabilježeni kontakti Cvijanovića i Spasića, iako je oštećenik govorio o nizu poziva tijekom kojih je navodno dobivao prijetnje.

Okrivljenici su izjavili da ostaju pri iskazima iz istrage te kako ne žele odgovarati na daljnja pitanja.

Zamjenik općinskog državnog odvjetnika Ivan Šabić zatražio je prekid glavne rasprave kako bi se pripremio za završnu riječ, čemu su se usprotivili odvjetnici optuženih, navodeći kako za to nema razloga jer nije bilo novih dokaznih prijedloga. Sudsko vijeće odlučilo je da će se glavna rasprava nastaviti sutra.

Današnja glavna rasprava protekla je mirno, a oštećenika Cvijanovnića tijekom davanja iskaza čuvala su četiri policajca u civilu, u sudnici se nalazilo i osam pravosudnih policajaca, a ulaz u zgradu suda nadzirali su djelatnici osječko-baranjske PU i Pravosudne policije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara