U PAČETINSKOJ CRKVI VJERNICI SE MOLE PRED IKONOMOM KOJA "PLAČE"

Pravoslavna crkva svetog Oca Nikolaja u Pačetinu u Vukovarskosrijemskoj županiji, gdje je prenesena ikona Svetog Nikolaja na kojoj se od 13. svibnja pojavljuju kapljice vode poput suza koje teku iz oba oka i slijevaju se prema dnu ikone, i večeras je puna vjernika, pravoslavnih, ali i katoličkih, koji dolaze na molitvu.

"Upravo stoga što dolaze i katolički vjernici i što su sinoć u crkvi bila četiri katolička svećenika, ja ove nebeske suze doživljavam kao da Božji i ekumensku poruku", kazao je Pačetinski paroh protonamjesnik Azap. Dodao je kako će se u dogovoru s episkopom Lukijanom molitve održavati šest tjedana.

"Ako se suze i dalje budu pojavljivale onda će se ikona s likom Svetog Nikolaja teološki i znanstveno proučiti, pa možda i pokrenuti postupak za priznavanje čudotvorne ikone", kazao je paroh Azap.

Sinoć je, kazao je Azap, u crkvi bio i osječkopoljski i baranjski episkop Lukijan, koji je došao da osobno vidi o čemu se radi. I sinoć je "ikona plakala", napominje.

Osječkopoljski i baranjski episkop Lukijan izjavio je za Hinu kako se treba moliti, te da će vrijeme pokazati o čemu se radi.

Ikona Svetog Nikolaja (Svetog Nikole), zaštitnika pomoraca i putnika i kod pravoslavnih i katoličkih vjernika, "proplakala" je 13. svibnja u kući Saše Marčete, koji se molio pred njom.

"Bio sam pomalo uplašen ali i drugi su vidjeli da suze teku, pa sam odmah pozvao našeg pravoslavnog svećenika Predraga Azapa da se i sam uvjeri," kazao je Saša Marčeta.

Pačetinski paroh protonamjesnik Azap prenio je ikonu u crkvu te u dogovoru s osječkopoljskim i baranjskim episkopom Lukijanom, organizirao večernje molitve.

Brojni vjernici koji su večeras bili u pačetinskoj crkvi Svetog Oca Nikolaja, izgrađenoj 1752. godine, mogli su se uvjeriti kako zaista iz očiju ikone s likom Svetog Nikolaja lagano teku kapljice u obliku suza.

"Ovaj primjer pojavljivanja ikone koja suzi - plače do sada nije poznat u Hrvatskoj, ali se prošle godine pojavila ikona Bogorodice koja plače u Kragujevcu, a zabilježen je i slučaj ikone koja suzi u mjestu Lipljan na Kosovu", kazao je večeras za Hinu u pačetinskoj crkvi protonamjesnik Azap.

(Hina) xvs yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara