U Pakistanu uhićen talibanski vođa

U Pakistanu uhićen talibanski vođa

Tekst: J.D.
Foto: AFP


JEDAN od glavnih talibanskih vođa u Afganistanu uhićen je ovih dana u Pakistanu, a to je četvrto uhićenje visoko rangiranih talibanskih dužnosnika u zadnjim tjednima, javili su danas američki mediji.

Mullah Abdul Kabir, član vijeća vođa talibana u Pakistanu, uhićen je prije nekoliko dana u okrugu Nowshera na sjeveroistoku zemlje, javili su New York Times i Washington Post, citirajući anonimne pakistanske dužnosnike.

Ukoliko je vijest točna, to bi bio dodatni znak da se Pakistan okreće od stare navike dopuštanja vodećim afganistanskim talibanima da borave u zemlji, što je promjena koja bi mogla imati dalekosežne posljedice na odnose SAD-a i Pakistana, ali i na situaciju u Afganistanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko uhićenja

Prošli su tjedan pakistanski i američki dužnosnici rekli da je u pakistanskom gradu Karačiju uhićen drugi čovjek afganistanskog talibanskog pokreta, Mullah Abdul Ghani Baradar.

Još dvojica talibanskih vođa, Mullah Abdul Salam i Mullah Mohammad, uhićeni su  prije 10 i 12 dana u Pakistanu, rekao je guverner afganistanske provincije Kunduz.

Kvalitetnija suradnja s pakistanskim vlastima jedan je od ključeva uspjeha sukoba u Afganistanu, a čini se kako je administracija Baracka Obame uspjela nagovoriti pakistanske vlasti na jaču suradnju, što bi moglo olakšati napore za okončanjem talibanske pobune u Afganistanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara