U pet mjeseci trajno oduzeto čak 139 vozačkih dozvola

U pet mjeseci trajno oduzeto čak 139 vozačkih dozvola
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

OTKAKO je ljetos pooštren Zakon o sigurnosti prometa na cestama, znatno je skočio broj vozača kojima je vozačka dozvola trajno oduzeta, odnosno ukinuta, piše Večernji list.

Bez dozvole je, tako, ostalo njih 139 u Hrvatskoj, u razdoblju od početka kolovoza do kraja prosinca. Usporedbe radi, u prvih sedam mjeseci protekle godine dozvola je ukinuta za 106 vozača u našoj zemlji, navodi dnevnik pozivajući se na podatke MUP-a.

Oštriji zakon

Rezultat je to, u prvom redu, oštrijeg zakona, zbog kojeg su vozači brže i lakše skupili negativne prekršajne bodove, ali i postavljanja kamera te većih kontrola na cestama. Dozvolu su vozači najčešće gubili jer su za upravljač sjedali pijani ili su previše stiskali papučicu gasa.

I po starome i po novome, vozačka dozvola oduzima se i ukida vozaču koji je u roku od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova. Za mlade je vozače ta granica niža i iznosi 9 bodova.

Vozački mogu opet polagati nakon dvije godine

Ponovno polagati vozački ispit mogu tek dvije godine nakon ukidanja vozačke i to nakon što prođu obuku u autoškoli.

Onima koji su vozili iako nikada na to nisu stekli pravo, vozačka se, naravno, ne može oduzeti jer je nisu ni imali. No ako takvi vozači u dvije godine prikupe 9 negativnih bodova, izriče im se zabrana podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole na rok od dvije godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara