U petak otvorenje stalne izložbe "I.G.Kovačić i njegov zavičaj"

U MEMORIJALNOM muzeju "Ivana Gorana Kovačića" u Lukovdolu, smještenom u njegovoj rodnoj kući, u petak će svečano biti otvorena stalna izložba "Ivan Goran Kovačić i njegov zavičaj".

Izložba se postavlja u povodu 90. obljetnice rođenja i 60. obljetnice smrti toga istaknutog hrvatskog pjesnika, rečeno je danas na konferenciji za novinstvo Hrvatskog povijesnog muzeja u čijem je sastavu i Memorijalni muzej "Ivana Gorana Kovačića".

"Prateći tematiku Goranovih pjesama, izložba obrađuje njegov život i stvaralaštvo u kontekstu društveno-političkih događaja uoči i tijekom II. svjetskog rata", naglasila je autorica Lucija Benyovsky.

Izložbu čini pet tematskih cjelina: "Goran i njegova obitelj", "Goran kao književnik i novinar", "Goran u partizanima", "Goranov zavičaj" i "Goranovo proljeće".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizarori izložbe ističu da etnografski materijal, dokumenti i korištena građa ilustriraju društvenu, političku i kulturnu povijest ne samo jednog čovjeka nego i vremena u kojem je živio i stvarao.

Ivan Goran Kovačić rodio se u Lukovdolu 1913. godine, gdje je završio pučku školu. Školovanje je nastavio u Karlovcu a studij u Zagrebu. Još kao 15-godišnjak objavio je crticu "Ševina tužaljka". Njegova prva i jedina knjiga novela su "Dani gnjeva", izišla 1936.

Napisao je dvadesetak crtica i novela, a poseban dio njegovog stvaralačkog opusa predstavlja zbirka kajkavskih stihova "Ognji i rože" (1945.). Najzapaženiji dio njegovog stvaralačkog opusa je poema "Jama" izdana još za vrijeme rata, 1944. godine.

Ivana Gorana Kovačića mučki su ubili četnici u Vrbnici, u srpnju 1943.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara